ABD beş milyon dolar değerinde heykeli Türkiye’ye iade ediyor

Bir tarihi eser daha anavatanına geliyor. 60 yıldan uzun bir süredir ABD'de sergilenen ve beş milyon dolar değer biçilen bronz heykelin Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Roma imparatonun kızının betimlendiği heykel'in 1960'larda kaçırıldığı öngörülüyor.

Kültür Sanat 7 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
60 yıldır Worcester Sanat Müzesi'nde sergilenen eser, Türkiye'ye iade ediliyor.

Geçen hafta 10Haber okurları ABD’deki Cleveland Sanat Müzesi’nde başsavcılık tarafından el konan bronz heykelin haberini okumuştu. New York Bölge Başsavcılığı’nın el koyduğu yaklaşık iki metre boyunda ve 20 milyon dolar değerindeki heykelin Türkiye’ye iadesi bekleniyor. Konu hakkındaki hukuki süreç devam ederken ABD’den başka bir heykelin iadesine yönelik haber geldi.

ABD’de çalıntı tarihi eserlerle ilgili yürütülen operasyon sonucu Türkiye’den yasa dışı yollarla götürüldüğü ortaya çıkan bir başka eserin daha iade edileceği açıklandı. Beş milyon dolar değer biçilen bronz heykelin kimliği ise bir muamma. Roma İmparatorları Marcus Aurelius ya da Septimus Severus’un kızına ait olduğu düşünülüyor.

Massachussetts eyaletindeki Worcester Sanat Müzesi’nde yaklaşık 60 yıldır sergilenen bronz heykelin, yasa dışı yollarla Türkiye’den kaçırıldığının ortaya çıkması sonrası müze yönetiğimi yaptığı açıklamada eseri iade edeceğini duyurdu. Müze, bu kararı savcılığın ayrıntılı soruşturması sonucu eserin çalıntı olduğunu belirlemesi üzerine etik kurallar çerçevesinde aldığını belirtti.

Bronz heykel yaklaşık 1900 yaşında

Eserin geçmişi hakkında pek bilgi sahibi olmadıkklarını ifade eden müze yetkilileri, bronz heykelin 1966 yılında satın aldığını ve muhtemelen de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildiğini söyledi. Bronz heykelin büyük ihtimalle milattan sonra ikinci yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Euronews’ta yer alan habere göre, müze yönetimi tarihi eseri Türkiye’ye iade edilmesi için konu hakkında tüm soruşturmaları yürüten New York Bölge Başsavcılığı’na teslim etti. Bu savcılık geçen nisan ayında New York’taki ünlü Metropolitan Müzesi’ndeki 12 tarihi esere el koyup Türkiye’ye iadesini sağlamıştı.

Phaselis'te İskender ve Sezar'ın yürüdüğü cadde ortaya çıkarıldıPhaselis’te İskender ve Sezar’ın yürüdüğü cadde ortaya çıkarıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.