Açılışı yılan hikâyesine dönmüştü: Guggenheim Abu Dabi 2026’ya yetişiyor

Sanat alanında büyük atalım yapan Abu Dabi Emirliği Louvre'dan sonra bir müzeyi daha Körfez'e getirmeye hazırlanıyor. Uzun yıllardır kente gelmesi beklenen Guggenheim Müzesi 2026'da açılacak.

Kültür Sanat 12 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

2006’da yapılan bir duyuru sanat dünyasının dikkatini Körfez’e çekmişti. Yapılan açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri’nin merkezi Abu Dabi’de yeni bir müzenin açılacağı, adının Guggenheim olacağı duyurulmuştu. Ancak aradan geçen zaman içinde müzenin yapımı yılan hikâyesine dönmüştü. 2017’de Abu Dabi Louvre Müzesi’nin açılmasıyla Guggenheim’ın akıbeti yeniden gündeme geldi.

Müzede Frank Gehry imzası var

Farklı kıtalarda ikonik tasarımlarıyla öne çıkan Guggenheim müzelerinin Körfez şubesinin 2026’da açılacağı kesin bir dille duyuruldu. Guggenheim’ın direktörü Richard Armstrong İsviçre’nin Basel kentinde yaptığı basın toplantısında Guggenheim Abu Dabi’nin 2026’da tamamlanacağını açıkladı. Bina inşaatı şu anda hummalı şekilde devam ediyor. Çok sayıda vincin yükseldiği yapının tasarımında çağın büyük mimarlarından Frank Gehry’nin imzası var.

İnşaat 2025’te tamamlanacak ve 2026’da da müze ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

Frank Gehry, Abu Dabi silüetinde Louvre, Doğa Tarihi Müzesi ve Zayed Ulusal Müzesi’nin yanına katılacak bu yeni yapıyı geleneksel formlardan esinlenerek tasarladı. Minare ve kubbe tasarımlarından ilham alan müze yapısı 2025’te tamamlanacak. Koleksiyonda sergilenecek eserler şimdilik açıklanmazken sanatseverler 2026’da müze açıldığında bu soruya da net bir cevap alacak.

Venedik, New York ve Bilbao’da şubeleri bulunan Guggenheim’ın yeni müzesi sanat koleksiyonun yanı sıra etkinlikleri ve mimari çizgisiyle de sanat dünyasında özel yer edinme hedefinde. Daha önce Louis Vuitton Vakfı binası, Guggenheim Bilbao binası ve Prag’daki Dans Eden Ev gibi ikonik yapıları tasarlayan 95 yaşındaki Kanadalı mimar Gehry’nin yeni eseri de daha önce imzasını attığı yapıtlardan esintiler taşıyor.

Seul'deki yapay zeka müzesinde Türk mimar imzası varSeul’deki yapay zeka müzesinde Türk mimar imzası var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.