Akbank Caz Festivali Günlüğü: İstanbul’da İskandinav esintisi

33. Akbank Caz Festivali bu akşam iki özel konsere ev sahipliği yapıyor. İskandinav cazının lirik şairi piyanist Tord Gustavsen Zorlu PSM'de; Fransız trompetçi Erik Truffaz ise Babylon'da sona yaklaşan festival kapsamında performanslarını sergileyecek

Kültür Sanat 7 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

33. Akbank Caz Festivali’nde sona doğru. 23 Eylül’de başlayan festival, yarın sona eriyor. Ancak kapanış öncesi yılın en heyecan uyandıran buluşmalarından birine de ev sahipliği yapacak. Dünyadaki en önemli caz ekollerinden İskandinavların usta piyanisti Tord Gustavsen, bu akşam Zorlu PSM’de konser verecek. Aynı dakikalarda Babylon’da ise Türkiye’de önemli bir dinleyici kitlesine sahip olan Fransız trompet üstadı Erik Truffaz sahne almaya hazırlanıyor.

Akbank Caz Festivali’ne İskandinav konuk

Norveçli piyanist ve besteci Tord Gustavsen, sürekli dönüşümünü sürdüren müzikal yolcluğunu “Köklerimin, birlikte büyüdüğüm ilahilerin, ninnilerin topraklanmışlığı ve duygusallığıyla enerjik bir bağlantı içinde üretildiği zaman; esnemenin ve yaratıcı olmanın organik olarak gerçekleştiğine, yabancılaşma ve katılıktan uzak durulduğuna dair net bir duyguya sahibim” sözleriyle tanımlıyor. 53 yaşındaki piyanist, basta Steinar Raknes, davulda ise Jarle Vespestad’dan oluşan triosuyla müzikseverlerin karşısında olacak. 2003’ten bu yana orkestra lideri olarak farklı formasyonlarla kaydettiği albümlerini ECM çatısı altında paylaşan Norveçli müzisyenin ses evreni, akılda kalıcı melodiler ve incelikli ritimlerle eşine az rastlanır bir derinliğe sahip.

Geleneksel caz motifleriyle İskandinavya’nın soğuk ama bir o kadar da etkili seslerini buluşturan Tord Gustavsen kuşkusuz 33. Akbank Caz Festivali’nin programı açıklandığında en çok heyecan uyandıran isimlerinden biri oldu. Nisan 2022’de basçı Steinar Raknes’in katılımıyla son hâlini alan triosu ile ‘Opening’ isimli bir albüm yayımlayan Norveçli piyanist, daha önce de yine festival kapsamında İstanbul’da konser vermişti.

Fransa’dan yükselen trompet sesi Babylon’u etkisi altına alıyor

İskandinav esintileri ruhumuzu serinletirken Babylon semalarında bir başka virtüöz sahne alacak. Son olarak yayınladığı ‘Rollin’ albümüyle film müziklerini yorumlayan Fransız trompetçi Erik Truffaz, bu özel projesini bu akşam İstanbul’daki müzikseverler için seslendirecek. 63 yaşındaki müzisyen, 30 yılı aşkın bir süredir müziğini adeta akıntıya karşı gelerek üretmeye devam ediyor.

Erik Truffaz,  bugüne dek pek çok renkli anı biriktirdiği İstanbul’a yeni bir hikâyeyle dönüyor. Akbank Caz Festivali kapsamında son albümünden şarkılar seslendirecek olan Fransız trompet üstadına ünlü basçı Marcelo Giuliani, gitarda Matthis Pascaud ve davulda Raphaël Chassin eşlik edecek.

Müzik Radarı'na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin ÖzerMüzik Radarı’na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin Özer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.