AKM’de ‘engeller’ kaldırıldı: Sanat herkese ulaşıyor!

İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Türk Telekom işbirliğiyle görme ve işitme engelli insanların kültür ve sanat etkinliklerine katılımını artırmak amacıyla Erişilebilir Tiyatro projesi başlattı. Projenin ilk oyunu 'Rumuz Goncagül' de sahnelendi.

Kültür Sanat 10 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Görme ve işitme engelli bireylerin kültür ve sanat etkinliklerine katılımını artırmak amacıyla yeni bir proje başlıyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Türk Telekom işbirliğiyle hayata geçirilen Erişilebilir Tiyatro projesi tiyatro severlere yeni bir deneyim sunacak. Projenin ana durağı İstanbul Atatürk Kültür Merkezi.

Erişilebilir Tiyatro projesi kapsamında Türk Telekom ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Devlet Tiyatrosu oyunlarında üst yazı ve canlı betimleme uygulamalarını hayata geçirerek görsel, işitsel ve fiziksel engelleri aşan bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Ayrıca, oyun öncesindeki özel sahne turu ile de görme engelli sanatseverlerin oyunun dekorunu, kostümleri ve oyunda kullanılan objeleri dokunarak tanıması sağlanarak bütünsel bir tiyatro deneyimi yaşaması hedefleniyor.

Erişilebilir Tiyatro’nun ilk gösterisi Rumuz Goncagül

Görme engelli sanatseverler, canlı betimleme uygulaması ile mekân, zaman, karakterler ve sessiz gelişen olaylar anlık olarak anlatılmasıyla tiyatroyu ayrıntıları kaçırmadan deneyimleme fırsatı yakalıyor. Ayrıca canlı betimlemeye ek olarak, oyundan önce düzenlenen özel bir sahne turu ile sahnedeki dekor görme engelli sanatseverlere betimleniyor.

Proje 6 Ocak’ta AKM Tiyatro Salonu’nda sahnelenen İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Rumuz Goncagül’ başladı. Oktay Arayıcı’nın kaleme aldığı, rejisörlüğü Zafer Algöz’ün üstlendiği oyun büyük ilgi gördü.

Puccini ölümünün 100. yılında Ankara'da özel bir konserle anılıyorPuccini ölümünün 100. yılında Ankara’da özel bir konserle anılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.