Selda Alkor’dan dört yapraklı yoncaya itiraz: Koskoca Türk sineması dört isme bağlanamaz

Türk sinemasının usta oyuncularından Selda Alkor; Filiz Akın, Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit için kullanılan dört yapraklı yonca tanımlamasına itiraz etti. Alkor "Arkalarında güçlü isimler olmasa durum farklı olurdu" dedi.

Kültür Sanat 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik. Türk sinemasının yıldız oyuncuları sinema tarihimizde dört yapraklı yonca olarak anılır. Bu tanımlamaya sinemamızın bir başka yıldız isminden Selda Alkor’dan itiraz var. Alkor, Gökay Kalaycıoğlu’nun 360 Derece programında “Koskoca Türk sineması dört isme bağlanamaz” diyerek bu dört yapraklı tanımlamaya itiraz etti.

‘Onların arkasında büyük isimler vardı’

Alkor “O dönem birçoğunun arkasında çok büyük isimler vardı. Fatma Girik’in arkasında Memduh Ün olmasaydı acaba bu kadar iyi bir oyuncu olabilir miydi? Figüranlıktan bu hale gelmek mümkün değil. Memduh Ün yazdığı bütün senaryolarda en önemli rolü Fatma Girik’e verirdi. Bunlar tesadüf olamaz” dedi. Sinemamıza çok emek vermiş ve zirveye çıkmış insanlar olduğunu söyleyen Alkor “Onları çiğneyip geçmek çok ayıp. O dönemlerde (Yeşilçam dönemi) projeler büyük isimlere verilir, kalanlar bize dağıtılırdı. Ben hayatımda sadece ‘Senede Bir Gün’ü yakalayabildim. Onda da Türkan Şoray oynayacaktı, ama galiba rahatsızlanmış. Rahatsızlanmasaydı bana kalmazdı. Ben 100’e yakın filmde rol aldım” diyerek Yeşilçam’daki star sisteminin de arka planını anlattı.

Selda Alkor ‘Senede Bir Gün’ filminde Kartal Tibet ile başrolde oynamıştı.

Usta oyuncu “Ses Dergisi’nde fotoğrafım çıkınca eteklerim tutuştu. Poz vermeyi bilmez, objektiflere bakamazdım. Ses Dergisi’ne giderek fotoğrafımı almak istedim. Çetin Emeç ile görüştük. Ben bu camiada ne gazeteci ne yapımcı ne de film aktristi tanırım. Emeç sektörde olmak istemediğimde çıkabileceğimi söyledi. Benim yanımda olabilecek, beni taşıyabilecek kuvvette biri yoktu” diyerek de kendi arkasında bir güç olmadığını söyledi.

Türk sinemasından bir Fatma Girik geçtiTürk sinemasından bir Fatma Girik geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.