Altın Küre tarafını seçti: ‘Oppenheimer’

81. Altın Küre Ödülleri'nde 'Oppenheimer' 'Barbie' rekabetinin galibi 'Oppenheimer' oldu. En İyi Film ve yönetmen dahil beş ödülün sahibi oldu. 'Barbie' geceden iki ödülle ayrıldı. TV kategorisindeyse 'Succession' ve 'The Bear' gecenin galibiydi.

Kültür Sanat 8 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Oscar’ın habercisi olan Altın Küre Ödülleri’nde geçen yılın gişe fenomenleri ‘Barbie’ ve ‘Oppenheimer’ arasında rekabet vardı. Geceden ‘Oppenheimer’ galip çıktı. ‘Barbie’  sadece iki ödül alırken ‘Oppenheimer’ En İyi Film (Drama), En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu (Drama) dahil beş ödülün sahibi oldu. ‘Barbie’nin de aday olduğu En İyi Film (Müzikal ve komedi) kategorisinde ipi  ‘Zavallılar’ göğüsledi. ‘Oppenheimer’ ve ‘Barbie’nin karşı karşıya geldiği En İyi Yönetmen kategorisinin galibi Christopher Nolan oldu. Yine iki filmin karşı karşıya geldiği En İyi Senaryo kategorisindeyse jüri bir başka filmi ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ni tercih etti. Gişede yıla damgasını vuran ‘Barbie’ bu başarısıyla ödüllendirildi ve bu yıl eklenen Sinematik ve Gişe Başarısı Ödülü’nü aldı. ‘Barbie’nin aldığı diğer ödül ise En İyi Şarkı oldu.

TV’de ise drama kategorisinde ‘Succession’, komedi müzikal kategorisinde ‘The Bear’ öne çıktı. ‘Succession’ En İyi Dizi  (drama) dahil dört ödülün sahibi oldu. ‘The Bear’ ise En İyi Dizi (komedi ve müzikal) dahil üç ödülle geceden ayrıldı. Gecede öne çıkan bir başka dizi ise ‘Beef’ oldu. Mini dizi / TV Film kategorisinde En İyi Dizi seçilen ‘Beef’, oyuncularına da ödül kazandırdı. Dizideki performansıyla Mini Dizi / TV Filmi kategorisinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazana Ali Wong, bu dalda ödül alan ilk Asya kökenli oyuncu olarak tarihe geçti. Wong’un rol arkadaşı Steven Yeun ise ‘Beef’teki rolüyle Mini Dizi/TV Filmi kategosinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü aldı.

‘Oppenheimer’ En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleriyle birlikte Cillian Murphy’e de En İyi Erkek Oyuncu (drama) Ödülünü kazandırdı.

SİNEMA

EN İYİ FİLM-DRAMA: ‘Oppenheimer’
EN İYİ FİLM KOMEDİ/MÜZİKAL: ‘Zavallılar / Poor Things’
EN İYİ YÖNETMEN: Christopher Nolan, ‘Oppenheimer’
EN İYİ SENARYO: Justine Triet, Arthur Harari ‘Bir Düşüşün Anatomisi’
EN İYİ KADIN OYUNCU-DRAMA: Lily Gladstone ‘Dolunay Katilleri / Killers of the Flower Moon’
EN İYİ ERKEK OYUNCU-DRAMA: Cillian Murphy ‘Oppenheimer’
EN İYİ KADIN OYUNCU-KOMEDİ/MÜZİKAL: Emma Stone ‘Zavallılar/ Poor Things’
EN İYİ ERKEK- KOMEDİ/MÜZİKAL: Paul Giamatti ‘The Holdovers’
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU Da’Vine Joy Randolph ‘The Holdovers’
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU Robert Downey Jr. ‘Oppenheimer’
EN İYİ MÜZİK: Ludwig Göransson ‘Oppenheimer’
EN İYİ ŞARKI: ‘What Was I Made For?’ ‘Barbie’
İNGİLİZCE OLMAYAN EN İYİ FİLM: ‘Bir Düşüşün Anatomisi/Anatomy of a Fall’ (Fransa)
EN İYİ ANİMASYON FİLMİ: ‘Balıkçıl ve Çocuk/The Boy and the Heron’
SİNEMATİK VE GİŞE BAŞARISI: ‘Barbie’

‘Succession’ Drama kategorisinde En İyi Dizi seçildi.

TV

EN İYİ DİZİ- DRAMA: ‘Succession’
EN İYİ DİZİ- KOMEDİ/MÜZİKAL:
‘The Bear’
EN İYİ MİNİ DİZİ/TV FİLMİ: ‘Beef’
EN İYİ KADIN OYUNCU-DRAMA: Sarah Snook, ‘Succession’
EN İYİ ERKEK OYUNCU-DRAMA: Kieran Culkin ‘Succession’
EN İYİ KADIN OYUNCU-KOMEDİ /MÜZİKAL: Ayo Edebiri ‘The Bear’
EN İYİ ERKEK OYUNCU- KOMEDİ/MÜZİKAL: Jeremy Allen White ‘The Bear’
EN İYİ KADIN OYUNCU- MİNİ DİZİ / TV FİLMİ: Ali Wong ‘Beef’
EN İYİ ERKEK OYUNCU- MİNİ DİZİ/ TV FİLMİ: Steven Yeun ‘Beef’
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Elizabeth Debicki ‘The Crown’
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Matthew Macfadyen ‘Succession’
EN İYİ KOMEDYEN: Ricky Gervais

Gecede bunlar da oldu…

Jennifer Lawrence bildiğiniz gibi…

  • Oyuncu Jennifer Lawrence ile yakın arkadaşı Emma Stone, Müzikal-Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde yarışıyordu. Esprileri ve şahsına münhasır tutumlarıyla bilinen Lawrence, adaylar anons edilirken kameralara dönüp şaka yollu bir şekilde kameraya, “Kazanamazsam gidiyorum” dedi. Bu elbette bir şakaydı. Lawrence yakın arkadaşı Stone ödül aldığında da hislerinde samimiydi. Emma Stone’un adı söylendiğinde sevinçle çığlık atarak ve alkışlayarak ayağa fırladı. Lawrence daha sonra Stone konuşmasını yaparken gözyaşlarına boğuldu.

‘Dolunay Katilleri’ yıldızı Lily Gladstone, Altın Küre Ödülü ile poz veriyor.

81 yılda bir ilk…

  • Lily Gladstone, ‘Dolunay Katilleri’ rolüyle Altın Küre’yi kazandı ve tarihe geçti. Gladstone ödül kazanan ilk yerli oldu.Blackfeet dilinde konuşurken ise duygulandı: “Burada akıcı olmadığım dilimi biraz bile konuşabildiğim için çok minnettarım” dedi. Ödülü kazanamasını “tarihi bir an” olarak nitelendirdi ve  “her küçük yeniden çocuğa, her küçük şehirli çocuğa, bir hayali olan, kendilerini temsil ettiğini ve kendi sözlerimizle anlatılan hikayelerimizi gören her küçük yerli çocuğa” adadı.

En iyi sunucular: Andra Day ve Jon Batiste

  • Altın Küre Ödülleri geniş sunucu listesine rağmen bu konuda yeterince başarılı olamadı. Hatta törende sunucuların tuhaf şakalarına tepkiler veren ünlülerin görüntüleri de sosyal medyada çok konuşuldu. Ancak Andra Day ve Jon Batiste, En İyi Orijinal Müzik ve En İyi Orijinal Şarkı ödülünü bir Sinema Filmi sunumuyla geceyi kurtardılar. Doğal şakaları ve birbirleriyle oynadıkları kimya, çok beğenildi. Hatta birçok kişi sosyal medyadan gelecek yıl Altın Küre’ye ev sahipliği yapmaları gerektiğini yazdı.

Nolan’dan, Heath Ledger’a selam

  • Altı adaylıktan sonra İngiliz yönetmen Christopher Nolan nihayet en iyi yönetmen dalında ilk Altın Küre’sini kazandı. Ödülü kabul eden ‘Oppenheimer’ yönetmeni, 2008 tarihli ‘Batman’ filmi ‘Kara Şövalye’de Joker karakterini canlandıran ve 2008’de hayatını kaybeden Heath Ledger’ı onurlandırdı. Nolan, “Daha önce bu aşamada olduğum tek zaman, sevgili arkadaşımız Heath Ledger adına bu ödülleri kabul etmekti. Benim için zor ve duygusal anlardı” dedi.

James Bond artık düşman oldu: 'Öldürme yetkisi vardı artık gücendirme yetkisi de var!'James Bond artık düşman oldu: ‘Öldürme yetkisi vardı artık gücendirme yetkisi de var!’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.