Amasra’daki sondajda Roma dönemine ait mücevher bulundu

Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir inşaattaki sondajda tarihi buluntulara rastlandı. Roma dönemine ait buluntular arasında mezarlık içinde mücevher bulundu. Tarihi eserler Amasra Müzesi'ne teslim edildi.

Kültür Sanat 12 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Tarihi eserler Amasra Müzesi'ne teslim edildi.

Amasra ilçesinde bir lojman inşaatı sırasında yapılan sondajda tarihi kalıntılar bulundu. İlçedeki Müze Müdürlüğü gözetiminde sürdürülen kazılarda üç metre derinliğe ulaşıldı. Alandaki kazı sonucu Roma dönemine ait olduğu tespit edilen buluntular ortaya çıkarıldı.  Kazılarda Roma dönemine ait dört mezar bulundu. Mezarlardaki  tarihi buluntular arasında altın küpe, yüzük, gözyaşı şişeleri ve kandiller var.

Amasra Milâttan önce 70’te Roma hakimiyetine girdi

Roma dönemine ait olduğu kesinleşen eserler muhafaza edilmek üzere Amasra Müzesi’ne götürüldü. Burada kayıt altına alınan eserler önümüzdeki günlerde ziyaretçilerin ilgisine sunulacak. Tarihte Sesamos adıyla anılan bölgenin geçmişi milâttan önce 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Bugünkü adını prenses Amastris’ten alan kent uzun süre Pontus egemenliğinde kaldıktan sonra milâttan önce 70 yılında Roma hakimiyetine geçti.

Amasra Roma hakimiyeti döneminde kurulan idari yapı Paflagonya eyaletinin merkeziydi. Eyaletin merkezi olduğu dönemde ticareti de hızlı şekilde gelişen ve büyüyen şehir Roma İmparatorluğu’nun 395’te ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma sınırları içinde kaldı. Bu dönemde Amastedos adıyla anılan kent ticari etkinliğini giderek kaybetti.

Ortaçağ’da bir Ceneviz kolonisine dönüşen Amasra bu dönemde özellikle Karadeniz ticaretinde önemli bir liman haline geldi. Eski görkemli günlerine dönen şehir 1460’ta Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. Fetih sonrasında da kent Karadeniz ticaretinde önemli bir liman olmayı sürdürdü.

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.