İstanbul’da Roma sokakları gün yüzüne çıkarıldı

Sarayburnu'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İBB Miras tarafından sürdürülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait sokaklar ve objeler ortaya çıkarıldı. Sarayburnu sahil parkının hemen yanında sürdürülen kazılar sona erdiğinde bölge bir arkeopark kimliği kazanacak.

Kültür Sanat 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul’daki ilk yerleşime sahne olan Sarayburnu Roma, Bizans ve Osmanlı saraylarına da ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 1700 yıl boyunca saraylarıyla tanınan bu tarihi bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkarılan tarihi bölgelerden Sarayburnu sahilinde çalışmalar tamamlanmak üzere.

İstanbul’da Roma döneminden kalma süs havuzu

İstanbul’daki ilk Atatürk heykelinin dikildiği sahil şeridinin yanı başındaki bu tarihi alan bir arkeoparka dönüştürülüyor. İBB Miras tarafından yürütülen çalışmalarla neredeyse 20 yıldır bir türlü bitirilemeyen projede büyük mesafe kat edildi. Milâttan sonra dördüncü yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip buluntular yakında açılacak arkeoparkta sergilenecek.

Sarayburnu’ndaki Roma dönemine ait buluntularda sokaklar ve süs havuzları ortaya çıkarıldı.

İstanbul’un Roma İmparatorluğu’nun başkenti ilân edildiği döneme tekabül eden 1700 yıllık buluntular arasında döşeme taşlarından süs havuzlarına pek çok obje ve mimari yapı bulunuyor. Konu hakkında açıklama yapan İBB Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Şube Müdür Yardımcısı Okan Yılmaz arkeologlarla birlikte çalışma yürüttüklerini anlatıp İBB’nin kurul onaylı projede Marmaray çalışmaları esnasında taşınan kalıntıları yerlerinden alarak ilk çıktıkları şekliyle bir araya getirildiğini söyledi.

Okan Yılmaz son olarak “Parkın peyzaj kısmı tamamlanarak halka açılacak. Burada kazı çalışmaları ziyaretçilerin de izleyebileceği, arkeoloji öğrencilerinin burada gelip çalışmalara iştirak edebileceği şekilde devam edecek. Dönemin yaşantısını yansıtacak bir çalışma olacak. Sarayburnu Arkeopark İstanbul’un sayısız kültür hazineleri arasında yerini alacak” dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.