ABD, çalınan 266 antika eseri İtalya’ya teslim etti

Amerika Birleşik Devletleri, 90'lı yıllarda İtalya'dan çalınan 266 eseri iade etti. Parçalar arasında 3 bin yıllık saksılar, resimler, mozaikler ve heykeller de yer alıyor. Ayrıca mozaiklerin birçoğunun 10 milyonlarca avro değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kültür Sanat 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Bulunan mozaiklerinin birçoğunun 10 milyonlarca avro değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Tencere, tablo, antik Roma sikkeleri, mozaikler ve heykellerinde aralarında bulunduğu 266 parça antika eser ABD’den İtalya’ya doğru yola çıktı. Zira Amerika Birleşik Devletleri, polisin çalındıklarını tespit ettiği bu eserleri İtalya’ya iade etti.

İtalya uzun zamandır çalınan, özel koleksiyonculara ve müzelere satılan antika eserlerin izini sürüyor.

İtalya devleti, uzun zamandır kendilerine ait antika eserlerin peşinde. Söz konusu bu değerli parçaların 1990’larda İtalya’dan çalındığı, mezatçılar aracılığıyla ABD’ye getirildiği, buradan da müze ve koleksiyonculara satıldığı düşünülüyor. Yetkililer, iade edilen ürünlerin yakın zamanda New York’ta yaşayan İngiliz antika satıcısı Robin Symes’e ait bir depolama biriminden ele geçirilen eserleri içerdiğini söyledi.

Hediye edilmek istendi ama teklif kabul edilmedi

İtalya Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Teksas’ta bir müzede sergilenen eserlerin yasa dışı yollarla edinildiğinin polis tarafından öğrenildiği, koleksiyoncunun antika parçaları geri verdiği belirtildi.

Parçalar arasında 3 bin yıllık saksılar, resimler, mozaikler ve heykeller de yer alıyor. Ayrıca mozaiklerin birçoğu 10 milyonlarca avro değerinde olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca müzeden yapılan resmi açıklamada, bulunan eserlerin müzeye hediye olarak verilmek istendiği fakat bu teklifin kabul edilmediği söylendi. Bağışçı doğrudan İtalya Kültür Bakanlığına yönlendirerek eserleri teslim etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.