Amerikalı yazarlardan yapay zekaya çağrı

Amerikalı Yazarlar Birliği'nden yapay zeka şirketlerine çağrı. Aralarında Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen ve ve Philip Pullman gibi isimlerin de olduğu 8 bin yazar, eserleri yapay zeka tarafından kullanıldığında izin alınmasını ve tazminat verilmesini talep eden bir mektup imzaladı.

Kültür Sanat 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen ve Philip Pullman da mektubun imzacıları arasında.

Yaratıcı endüstrilerin yapay zekayla mücadelesi devam ediyor. Hollywood yazarları ve oyuncularının grev kararında da önemli bir rol oynayan yapay zeka kullanımı için yazarlar da harekete geçti. Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen ve Philip Pullman gibi yazarlar, yapay zeka şirketlerinin izin almadan yazarların eserlerini kullanmalarını durdurmak için bir dilekçe imzaladılar.

Yazarlardan üç talep

Amerika’nın en büyük mesleki kuruluşu Authors Guild (Yazarlar Birliği) tarafından yazılan mektubun muhattabı ise OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI ve IBM’nin CEO’ları. 8.000 imzacısı bulunan mektupta, yazarların üç temel talebi var. İlk olarak, telif hakkıyla korunan materyallerin kullanımı için izin alınmasını istiyorlar. Diğer iki talep ise geçmişte ve devam eden çalışmalarının kullanımı için yazarlara adil şekilde tazminat ödenmesi ve mevcut yasalara göre ihlal olup olmadığına bakılmaksızın, eserlerin yapay zeka çıktısındaki kullanımı için yazarlara adil şekilde tazminat ödenmesi.

Tüm dünyayı etkileyecek bir sorun

Yazarlar Birliği’nin en son gelir anketine göre, ABD’deki tam zamanlı yazarlar, 2022 yılında ortalama 23.330 dolar kazandı. aldığı Birlik yaptığı açıklamada, “Yapay zeka teknolojisinin ortaya çıkışı bu zorlukları daha da artırıyor. Yazarların, özellikle de azınlık topluluklarından yazarların, yıllarını harcadıkları bu sanattan geçimlerini sağlamalarını giderek daha zor hatta imkansız hale gelecek” dedi. Birlik ayrıca yazarların mesleklerini yapamayacak duruma gelmeleri ve bırakmaları halinde bunun tüm dünyayı etkileyecek bir sorun olacağını söylüyor.

Nolan Star Wars'a açık kapı bıraktıNolan Star Wars’a açık kapı bıraktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.