Amerikan bağımsız sinemasının yüzü soldu: Gena Rowlands veda etti!

Amerikan bağımsız sinemasının öncü yönetmeni John Cassavetes'in filmlerinin yüzü olan Gena Rowlands 94 yaşında yaşamını yitirdi. Rowlands 'Etki Altında Bir Kadın' ve 'Gloria' ile Oscar'a aday olmuştu. Rowlands demans hastasıydı.

Kültür Sanat 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Amerikan bağımsız sinemasının öncü yönetmeni John Cassavetes’in eşi ve onun filmlerinin yüzü Gena Rowlands 94 yaşında yaşamını yitirdi. Dört kez Emmy ödülü kazanan ve iki defa Oscar’a aday gösterilen oyuncu Alzheimer hastasıydı.

1930’da doğan Rowlands 1950’lerde tiyatro sahnelerinde oyunculuğa başlamış, o dönem Broadway’in aranan oyuncularından biri olmuştu. Sonra TV dizilerinde rol alan oyuncu 1954’te John Cassavetes ile evlendi.

Gena Rowlands ‘Gloria’ filmindeki performansıyla Oscar’a aday olmuştu.

Rowlands, Cassavetes’in yazıp yönettiği 10 filmde rol aldı. Cassavetes ile birlikte bu filmlerin yapımcılığını da üstlendi. Amerikan bağımsız sinemasının temellerini oluşturan bu filmler yalın toplumsal gerçekçilik üstüne kuruluydu ve doğaçlama diyalogları, oyuncu performansı gerektiren uzun sahneleriyle öne çıkıyordu. Gena Rowlands da bu filmlerin taşıyıcı kolonuydu. ‘Etki Altında Bir Kadın / Woman Under the Influence’, ‘Faces’, ‘Minnie and Moskowitz’, ‘Opening Night’, ‘Gloria’, ‘Aşk Irmakları / Love Streams’ gibi yapımlar Cassavetes ile birlikte kotardıkları filmlerdi.

Gena Rowlands daha sonra Woody Allen’la ‘Another Woman’da, Terrence Davies’in ‘Neon İncil’inde rol aldı. 2000’li yıllarda Nick Cassavetes’in ‘The Notebook’ filminde oynayan oyuncu ‘Gloria’ ve ‘Etki Altında Bir Kadın’ filmlerindeki performansıyla Oscar’a aday olmuştu. ‘Opening Night’ filmiyle ise 1978 yılında Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandı. 2016’da ise Akademi tarafından oyuncuya sinemaya katkılarından dolayı Onur Ödülü verildi.

Sinema melankolik güzelliğini kaybetti: Anouk Aimee artık filmlerde yaşayacakSinema melankolik güzelliğini kaybetti: Anouk Aimee artık filmlerde yaşayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.