Anadolu’da bir mucize yarattı şimdi el veriyor: Baksı’da yeni dönem

Baksı Müzesi artık profesyonel ellere emanet. Baksı Kültür Sanat Vakfı’nda Hüsamettin Koçan görevi Didem Duru’ya devretti. Böylece Didem Duru yönetim kurulu başkanı olarak göreve gelen ilk profesyonel yönetici oldu.

Kültür Sanat 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. Hüsamettin Özkan eşi Oya Özkan ile birlikte, Baksı Müzesi'ni 2010'da kurmuştu.

Önce Anadolu’da bir mucize yarattı. Sonra dünyanın dört bir yanından ödüller kazandı. ABD’den Avrupa’ya basından övgüler aldı. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın Temmuz 2010’da kurduğu Baksı Müzesi şimdi yeni bir döneme geçiyor. Bayburt kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki çağdaş sanat müzesi artık Didem Duru’ya emanet. Böylece müze Koçan ailesinden sonra profesyonel bir yöneticiye devredildi. 14 yıllık boyunca dünyanın dört bir yanından sanatçıları, siyasetçileri ve binlerce ziyaretçiyi ağırlayan müze bu adımıyla sürdürülebilirlik için de yeni bir adım attı.

‘Baksı Müzesi Koçan ailesi olmadan da yoluna devam edebilmeli’

2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü kazanan Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a aldıkları bu kararı ve 14 yılı geride bırakan kurumun geleceğini sorduk. Koçan sürdürülebilirliğe vurgu yapıp sıfırdan başlayıp müzenin bugünlere gönüllülük ve adanmışlıkla geldiğini hatırlattı. Ancak bundan sonrasında da devamlılığı sağlamanın öneminin farkında olduklarını belirtti. “Sürdürülebilirlik olmadan yenileme de olmaz. Bunun için de yenileme şart” diyen Koçan “bu yüzden daha profesyonel bir isimle çalışmaya karar verdik” dedi.

Eşi Oya Koçan ile birlikte tecrübeli ve vizyoner bir isme kurumu emanet etmeye karar verdiklerini söyleyen Hüsamettin Koçan, Didem Duru’nun bunun için en doğru isim olduğunu söyledi. “Sivil kimliğimizi korumak istiyoruz” diyen Koçan Baksı Müzesi’nin Koçan ailesi olmadan da yoluna devam edebilmesinin önemini vurguladı. “Türkiye’de koltuğa oturan bir daha kalkmak bilmiyor. Oturduğu koltuğun şeklini alıyor, omurgasını kaybediyor” diyen Koçan bu hataya da düşmemek için böyle bir yenilenmeyi tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Didem Duru Baksı Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı oldu.

Baksı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atanan Didem Duru yaklaşık 29 yıllık iş deneyimi boyunca Finansbank, IBM, Dell ve Cisco’da çeşitli görevlerde bulundu. 2019’dan bu yana Cisco Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapmakta. 2020-2023 yılları arasında Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Didem Duru Türk Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Üyesi.

İstanbul Bulgur Palas’tan dünyaya Magnum’la bakıyorİstanbul Bulgur Palas’tan dünyaya Magnum’la bakıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.