Anadolu’dan bu kez spor tarihi fışkırdı: Mersinli sporcu 2 bin 400 yıl önce adını tarihe kazıtmış

Mersin'de milattan önce dördüncü yüzyıldan itibaren varlığı bilinen Anemurium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Roma dönemine ait bir sporcu adına hazırlanmış yazıt bulundu. Yazıt kent kültüründe spora verilen önemin kanıtı olarak yorumlanıyor.

Kültür Sanat 17 Ekim 2024

Mersin’de milattan önce dördüncü yüzyıldan itibaren varlığı bilinen Anemurium Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar yedinci döneminde devam ediyor. Anamur ilçesindeki antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki ekip Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen ve bir sporcu adına hazırlanmış yazıt bulundu.

Topraktan çıkarılan yazıtta incelemeler devam ediyor. Çalışmaları inceleyen Vali Ali Hamza Pehlivan ve Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir kazı alanını ziyaret etti, çalışmaların gidişatı hakkında bilgi var.  Pehlivan bulunan yazıtın sporun buluşturucu, birleştirici yanını ve aynı zamanda iki bin yıl önce sportif organizasyonların yapıldığını gösterdiğini söyledi: “Bu ve buna benzer eserlerin ortaya çıkartılması ören yerimizin ilgi odağı olmasına katkı sağlayacaktır. Kentte sayısız kültürel mirasımız var, bunlardan dördü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Biz üç tarihi yerimizi daha listeye eklemek için bilimsel çalışmalarımızı başlattık.”

Arkeolojik kazıların yedinci dönemi Geleceğe Miras Projesi kapsamında devam ediyor.

Kazı başkanı Prof. Dr. Tekocak da liman hamamı bölgesindeki kazılarda bu yıl önemli bulgulara ulaştıklarını anlattı.

Ortaya çıkarılan yazıtın 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğinde olduğunu söyleyen Tekocak “Yazıt bizi heyecanlandırdı. Sporculara ait yazıtların başka kentlerde bulunduğunu biliyoruz ama bir sunak ya da heykel kaidesi diyebileceğimiz arkeolojik materyalin üzerinde 13 satırdan oluşan sağlam bir yazıtı ilk defa buluyoruz” dedi.

Yazıt antik kentte sporun öneminin kanıtı

Buluntular Anemurium’un liman şehri olması dışında aynı zamanda sporcu yetiştiren bir yer olduğunu da gösteriyor. Yazıtın üstünde yarışmayı düzenleyen ve ödülü alanın adı, yarışmanın hangi kategoride düzenlendiği yazılı. Milattan sonra ikinci yüzyılda Anemurium Antik Kenti’nde yaşamış Flavianus adında bir vatandaş kendi adına her beş yılda bir yarışma düzenliyor. Yazıttan ikinci defa düzenlenen güreş müsabakasında Kaikilianos adlı bir sporcunun yetişkin kategorisinde şampiyon olduğu, Flavianus’un da ona ödül verdiği anlaşılıyor. Sporcuya ödül dışında onurlandırma heykel ve yazıtı hazırlanmış. Bu yazıtın üstünde büyük olasılıkla sporcunun heykeli vardı. Yazıtın antik çağda sosyal ve kültürel hayatın etkin noktalarından olan hamamda yer alması sporcunun çok önemli biri olduğunu gösteriyor.

Eskişehir'de I. Murad dönemi sikkeleri bulundu: Osmanlı tarihinde başka örneği yokEskişehir’de I. Murad dönemi sikkeleri bulundu: Osmanlı tarihinde başka örneği yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.