Günün arkeolojik keşfi: Anemurium Antik Kenti’nde kadın heykeli bulundu

Mersin'deki Anemurium Antik Kenti'nde sekiz yıldır aralıksız sürdürülen kazılardan müjdeli bir haber geldi. Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir kadın heykeli bulundu. 1.2 metre uzunluğundaki heykelin başı, kolu ve ayakları eksik olduğu için kime ait olduğu belirlenemedi.

Kültür Sanat 13 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Mersin’de, Anemurium Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında Roma Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen bir kadın heykeline ulaşıldı.

Heykel, Anamur ilçesindeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki ekip tarafından bulundu.

Kime ait olduğu belirlenemedi

Yaklaşık 1,2 metre uzunluğundaki heykelin başı, kolu ve ayakları eksik olduğu için kime ait olduğunu belirlenemedi. Lakin heykelin o dönemde antik kentte yaşayan bir idareci, soylu veya zenginin eşine ya da tanrıçaya ait olabileceği düşünülüyor.

Koruma ve restorasyon işlemlerinin de yapıldığı antik kentte, heykel liman hamamı olarak adlandırılan bölgedeki kazıda keşfedildi.

Anadolu’nun güneyindeki en uç noktada bulunan Anamur Burnu’nun, doğuya bakan yamaçlarında kurulan Anemurium’un geçmişi ile ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen, yazılı kaynaklarda kentin MÖ 4. yüzyıllarda kurulduğu tahmin ediliyor.

19. yüzyılda keşfedilmişti

İngiliz Albay Francis Beaufor’un, Akdeniz‘de 19. yüzyılda yaptığı keşifler sırasında keşfedilen kentte, 1960 yılında Kanada Toronto Üniversitesi’nden Elisabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından yüzey araştırmaları başlatılmışti. Daha sonra Kanada British Colombia Üniversitesi’nden Prof. James Russel başkanlığında sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarına ise 2000 yılında son verilmişti.

2016 yılında Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında kazılara tekrar başlanmıştı. Kazılar sekiz yıldır aralıksız sürüyor.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.