TRT dizisindeki ‘Kavala’ tartışması bitmiyor: Yapımcı iddiaları ne yalanladı ne doğruladı
2016'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Ani Arkeolojik Alanı mobil bir uygulamayla keşfedilmeye hazır. Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür'ün projesi, üç dilde kullanılabiliyor. Kavala, projenin ilk fon başvurusunu Silivri Cezaevi’nden yapmış.
2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Ani Arkeolojik Alanı artık tüm boyutlarıyla ele alınan bir mobil uygulamayla keşfedilmeyi bekliyor. Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’ün geliştirdiği uygulama, Ani ve çevresindeki 45 yapı ve alanın bilgilerini; tarihçe, mimari, sanat tarihi ve koruma çalışmaları başlıkları altında düzenleyerek kullanıcıya sunuyor. Gazete Duvar’dan Özgür Duygu Durgun’un haberine göre, projenin fikri Osman Kavala’ya ait. Kavala, proje için ilk fon başvurusunu da Silivri Cezaevi’nden yaptı.
Proje, Portekiz merkezli Calouste Gulbenkian Vakfı ile ABD merkezli Dünya Anıtlar Fonu tarafından da destekleniyor. Uygulamayı, Ermenistan, ABD ve Avrupa’dan çok sayıda uzman, arkeolog, sanat tarihçisi, mimar ve fotoğrafçı bir araya gelerek geliştirdi. Uygulama, Ani ve çevresindeki 45 yapı ve alanın bilgilerini; tarihçe, mimari, sanat tarihi ve koruma çalışmaları başlıkları altında düzenleyerek kullanıcıya sunuyor. Ayrıca kullanıcılara, Türkçe, Ermenice ve İngilizce dil seçenekleri de sunuluyor.
Anadolu Kültür internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Ani Mobil Uygulaması’nın, yerinde ziyaretçiler için doğru bilgiye kolay erişimin aracı olacağını umuyoruz. Uygulamanın, kültürel miras alanındaki dijital uygulamalar için çokdilli, çokkültürlü ve kapsayıcı bir çalışma olarak örnek olmasını arzu ediyoruz” ifadeleriyle projenin amaçlarını açıkladı. Uygulama, Google Play ve App Store üzerinden ücretsiz indirebiliyor.