TRT’nin Kavala dizisi ‘Metaformoz’, Meclis’in gündeminde

TRT'nin Osman Kavala'yı hedef gösteren 'Metamorfoz' dizisine tepkiler büyüyor. Almanya'da kültür ve medya alanlarında faaliyet gösteren altı sivil toplum kuruluşu yaptıkları ortak açıklamada "AKP hükümetinin insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve endişe verici bir hamlesi'" ifadesine yer verdi.

Türkiye'den de tepkiler gelmeye devam ediyor. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu oyunculara "itibar suikastına aracı olmayın, dizinden çekilin" diye seslendi. YSP Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar diziyi 'skandal' olarak nitelendirip Meclis gündemine taşıdı.

Kültür Sanat 23 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Tabii'de yayınlanan 'Metamorfoz' dizisinin devamı gelecek mi sorusu cevapsız.

TRT’nin dijital platformu Tabii’de yayınlanan, Osman Kavala’yı hedef gösteren ‘Metamorfoz’ dizisine tepkiler büyüyor. Almanya’da kültür ve medya alanlarında faaliyet gösteren altı sivil toplum kuruluşu, diziye “Kavala’yı itibarsızlaştırdığı ve küçük düşürdüğü” gerekçesiyle tepki gösterdi. Altı kuruluştan yapılan ortak açıklamada, dizi ile Türk toplumunun Kavala’ya karşı kışkırtılmak istendiği belirtilerek, “Bu yayın gazetecilik ahlakının ve tutukluların temel haklarına duyulması gereken saygının ihlalidir” denildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye Almanya Kültür Forumu, Uluslararası PEN, PEN Almanya Merkezi, PEN Berlin, Güzel Sanatlar Akademisi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşlarından yapılan ortak açıklamada, Gezi davasında yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala ile ilgili diziden “ciddi endişe duyulduğu” belirtildi. Açıklamada, “Bir kültür destekçisi ve aydın olan Osman Kavala’yı itibarsızlaştıran ve küçük düşüren bir dizinin devletin yayın kuruluşu olan TRT’nin dijital platformunda yayınlanmasından ciddi endişe duyulmaktadır” yer verildi.

TRT dizisindeki 'Kavala' tartışması bitmiyor: Yapımcı iddiaları ne yalanladı ne doğruladıTRT dizisindeki ‘Kavala’ tartışması bitmiyor: Yapımcı iddiaları ne yalanladı ne doğruladı

‘AKP hükümetinin insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve endişe verici bir hamlesi’

“Osman Kavala’yı devlet düşmanı olarak karalayan ve küçük düşüren bu dizi, AKP hükümetinin insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve endişe verici bir hamlesidir” ifadesine yer verilen açıklamada, “Almanya’da da Türkçe konuşan geniş bir insan topluluğuna ulaşan TRT’nin gerçekler, tarafsızlık ve insan haklarını koruma hususunda bir sorumluluğu olduğu” hatırlatıldı.

Dizide Kavala hakkında gerçek dışı bilgilere ve karalamalara yer verildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Üstelik bu karalama, Kavala’nın Türkiye’de  25 Nisan 2022’de uydurma ithamlar temelinde haksız olarak müebbet tecrit hapsine hükmedilmiş olmasına rağmen yapılmaktadır. Hâlbuki bu karar daha kesinleşmemiştir ve söz konusu hüküm Almanya dâhil olmak üzere uluslararası devletler topluluğu tarafından kınanmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türk hükümetinden defalarca Osman Kavala’nın ve Selahattin Demirtaş gibi siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep etmiştir.”

'Metaformoz'un yeni bölümleri gelecek mi? TRT'den buna cevap yok‘Metaformoz’un yeni bölümleri gelecek mi? TRT’den buna cevap yok

Cengiz Çandar diziye ‘skandal’ dedi, Sezgin Tanrıkulu oyunculara seslendi

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar diziyi meclis gündemine taşıdı. Çandar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergede  “Tarafsızlık ilkesi kanunla garanti altına alınmış olan TRT’ye, böyle bir dizi hazırlanması talimatı uhdenizde bulunan İletişim Başkanlığınca mı verilmiştir? TRT bu dizi talimatını nereden, kimden ve ne şekilde almıştır?  TRT, kamu kaynaklarını ‘Goebbelsvari’ faaliyetlere harcama hakkını nereden bulmaktadır? Komplo teorileriyle, bir kişi üzerinde suçlu algısı oluşturmak ve itibar suikastı gerçekleştirmek; Anayasa ve hukuk devleti ilkelerine aykırı değil midir? Bahsi geçen dizinin senaryosunun, Cumhurbaşkanı’nın, Osman Kavala hakkında yaptığı açıklamalarla bu denli örtüşüyor olması tesadüf olabilir mi?” diye soru sordu.

Çandar ayrıca “Osman Kavala, TRT tarafından kurulan ve finanse edilen uluslararası dijital platformda yayınlanmaya başlanan bir dizi aracılıyla, ‘casuslukla’ itham edilerek ‘itibar suikastına’ uğratılmaktadır”dedi. Çandar sosyal medya hesabında da “AİHM kararının uygulansın” diyerek Kavala’ya özgürlük talep etti.

Tanrıkulu: ‘İtibar suikastine aracı olmayın’

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ‘Metamorfoz’ dizisine tepki gösterdi, dizinin yayından kaldırılmasını istedi. Tanrıkulu, ayrıca dizi oyuncularına da seslendi, diziden ayrılma çağrısında bulundu:

“Bu dizide bu şekilde oynamaları ileride kendileri için büyük bir sabıka kaydı olacak. Dolayısıyla onları da Meclis’ten farkındalığa davet ediyorum. Bu itibar suikastına aracı olmayın ve bu dizinden çekilin.”

Tanrıkulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kavala hakkındaki Türkiye kararını da vurguladı:

“AİHM, bu kararında, Osman Kavala’nın hukuk dışı yöntemlerle sivil aktivistlere ve sivil aktörlere bir ceza olsun diye tutulduğunu çok açık biçimde ifade etti. Bu karara rağmen bırakılmıyor. Bırakılmamasının nedeni, iddianamesinin ve mahkumiyetinin Sayın Erdoğan tarafından yazılmasıdır. Dosyası Yargıtay’da ve yakında görüşülecek. Beni üzen hadise şu; hepimizin vergileri ile kamu yayıncılığı yapmak zorunda olan TRT’nin bir itibar suikastına aracı olması. Bu yöntemi 15 Temmuz’dan önceki uygulamalardan biliyorduk. Yani kanallarda birçok itibar suikastı yapılıyordu. Hedef gösteriliyordu insanlar. AKP, bu yöntemi devam ettiriyor. TRT’de bizim vergilerimizle yapılan dizide Osman Kavala hedef gösteriliyor, milyonlara hedef gösteriliyor.”

O TRT dizisinde Anadolu bal arıları ve sevişmeme sahnesi de olacak mı?O TRT dizisinde Anadolu bal arıları ve sevişmeme sahnesi de olacak mı?

Mahkemenin casusluk suçundan akladığı Kavala'yı TRT mi mahkum ediyor?Mahkemenin casusluk suçundan akladığı Kavala’yı TRT mi mahkum ediyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.