Ankara ve İstanbul’daki Yaşasın Cumhuriyet sergilerine yüzbinler gidiyor

İstanbul'daki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve 23 Nisan itibariyle de Ankara'da İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde açılan 'Yaşasın Cumhuriyet Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergiler yoğun ilgi görüyor. Tam rakam verilmese de yüzbinlerce insanın gezdiği belirtiliyor.

Hem İstanbul hem de Ankara'da eş zamanlı devam eden ve yıl sonuna kadar açık kalacak sergiler pazartesi dışında her gün açık ve ücretsiz olarak saat 10.00 ila 18.00 arasında gezilebilir.

Kültür Sanat 12 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye İş Bankası’nın İstanbul Eminönü’ndeki müzesi yakın tarihimizle ilgili birçok sergiye ev sahipliği yapan bir mekan. Yakın zamanda Kurtuluş Savaşı’na dair nitelikli sergilerin düzenlendiği müze, geçen mart ayından itibaren Cumhuriyetin 100. yılına özel hazırlanan ‘Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle taçlanmazsa sonuç kalıcı olamaz” sözünden ilham alan sergi Cumhuriyet’in ilk yıllarında iktisadi ve sosyal hayatın kalkınmasını mercek altına alınıyor.

2 bini aşkın materyal sergileniyor

Yaşasın Cumhuriyet sergisi; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 15 yılının ruhunu yansıtırken, Kurtuluş Savaşı’nın ardından siyasi bağımsızlığını kazanan bir ülkenin ekonomik olarak yeniden ayağa kalkışının ilk adımlarını anlatıyor. İş Sanat’ın koordinasyonunda hazırlanan serginin küratörlüğünü 19. ve 20. yüzyıl Türkiye iktisadi ve sosyal tarihi, kurum ve girişimcilik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen, Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Murat Koraltürk, tasarımını ise Pattu Mimarlık üstleniyor.

Başta Türkiye İş Bankası Müzesi arşivi olmak üzere çok sayıda kurumsal ve kişisel arşivin yanı sıra aile yadigarlarından ödünç alınan 2 bini aşkın belge, fotoğraf, film ve objenin yer aldığı Yaşasın Cumhuriyet sergisi, Türkiye İş Bankası Müzesi’nde yıl sonuna kadar pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00-18.00 arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

Ankara’daki sergiye başkente özel bir bölüm de yer alıyor. Ankara’nın planlı büyümesi ve sosyal hayatının zenginleşmesi film ve fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.

23 Nisan itibariyle aynı konseptle Ankara’da bir sergi daha açıldı

İstanbul’daki sergi devam ederken aynı konseptle ve başlıkla sergi 23 Nisan itibariyle Ankara Ulus’ta Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde de açıldı. Ankara’daki sergi, müzenin fiziksel özellikleri nedeniyle İstanbul’daki sergiden farklılaşıyor. Bu farklılaşma sergilenen orijinal belge ve objelerde kendini gösterirken sergide başkente ayrılmış özel bir bölüm de yer alıyor. Kentin planlı büyümesi ve sosyal hayatının zenginleşmesi film ve fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.

İstanbul’da kısa sürede 50 bin ziyaretçiye ulaşan serginin Ankara’da da büyük ilgi görmesi bekleniyor. Hatırlatalım hem İstanbul hem de Ankara’da ziyaretçilerin sergi deneyimini zenginleştirmek amacıyla hazırlanan rehberli turlar ve öğrenci atölyeleri de ücretsiz olarak sunuluyor. Ankara’daki sergi pazartesi hariç her gün saat 10.00 ila 18.00 arasında görülebilir.

 

İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nde, devasa koleksiyondan 600 eser sergilenecekİş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde, devasa koleksiyondan 600 eser sergilenecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.