Antik kent okul oldu: Öğrenciler Aigai Antik Kenti’nde saha çalışmasında

Manisa'daki 2 bin 700 yıllık Aigai Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarına, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden katılan 22 gönüllü öğrenci, mesleki deneyim kazanıyor. Gençler için bu çalışmalar bir okul niteliğinde.

Kültür Sanat 31 Ağustos 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İki bin 700 yıllık geçmişe sahip Aigai Antik Kenti'nde, 2024 yılı kazı çalışmaları sürüyor.

Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol Kenti’nden biri olan, Yunusemre ilçesi Yuntdağı Köseler Mahallesi’ndeki 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Aigai Antik Kenti’nde, 2024 yılı kazı çalışmaları sürüyor. Üstelik bu çalılmalarda geleceğin arkeologları ve araştırmacıları da var.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi ve Aliağa Belediyesi’nin de sponsorluğundaki kazılarda, gönüllü olarak görev alan öğrenciler saha çalışmalarında tecrübe kazanıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ‘Gönüllüyüz Biz’ projesi kapsamında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden 22 öğrenci, arkeolojik kazılarda yer almak, saha deneyimi kazanmak ve teorik bilgilerini uygulamak üzere gönüllü olarak çalışıyor. Bu öğrenciler, iki bin 700 yıllık tarih boyunca kazı yaparak, geçmişin gün yüzüne çıkmasına önemli katkılarda bulunuyor.

Proje kapsamında 22 öğrenci, kazı alanında çalışmak, saha tecrübesi edinmek ve aldıkları teorik eğitimleri pratiğe dönüştürmek için gönüllü olarak arkeolojik kazılara katılıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin bu çalışmaların gençler için bir okul rolü gördüğünü söylüyor: “Arkeolojik kazılardaki en önemli unsurlardan biri öğrenciler. Bu kazıları bir okul olarak görüyoruz. Bizim açımızdan öğrenciler aslında eğitimlerinin devamını burada gerçekleştiriyorlar. Buralar, üniversitelerdeki teorik eğitimin pratiğe dönüştürüldüğü yerler. Elimizden geldiğince öğrencilerimizi burada bir okuldaymış gibi yetiştirmek istiyoruz. Onlar artık gelecek nesillerin arkeologları olacak. Bizim çalışmalarımıza devam edecekler. Bu bakımdan çok önemli ve eğitimin bir parçası olduğunu düşünüyorum.”

Agai Antik Kenti’ni yılda ortalama 25 bin kişi ziyaret ediyor. Prof. Dr. Sezgin’e göre kazılar, kentin tanınırlığını ve ziyaretçi sayısını artırdı. Sezgin bu değişimi şöyle yorumluyor: “Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla yıldan yıla ciddi bir ziyaret artışı var. Tahminimce ayda ortalama 25 bin ziyaretçi ağırlıyoruz. Tabii yazın şu an bulunduğumuz sezonda havanın sıcak olması, antik kentin biraz tırmanılması gereken bir yerde olması nedeniyle ziyaretçi sayısı düşebiliyor. Ancak özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında çok ciddi ziyaretçi geliyor.”

Tarih Anadolu'da yeniden yazılacak: Karaman, Çatalhöyük'ten 750 yıl daha eskiymişTarih Anadolu’da yeniden yazılacak: Karaman, Çatalhöyük’ten 750 yıl daha eskiymiş

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.