Antik yol ortaya çıkarıldı: Aigai’deki Athena caddesi boyunca 800 metre ilerleyin

Manisa'daki Aigai Antik Kenti'nde binlerce yıllık tarihi yol ortaya çıkarıldı. 800 metre uzunluğundaki kısmı ortaya çıkarılan Athena Caddesi farklı antik kentleri birbirine bağlaması açısından tarihte büyük öneme sahipti.

Kültür Sanat 21 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti üç bin yılı öncesine uzanan tarihiyle tarihe ışık tutuyor. Tarihçi Heredot’un ‘Tarih’ kitabında yazdığına göre Yunanistan’dan göç eden Aiollerin Batı Anadolu’da kurduğu 12 şehirden biri olan antik kentte arkeolojik kazılar devam ediyor. Arkeolojik kazılarda 1900 yıllık antik yol ortaya çıkarıldı.

Aigai Antik Kenti’nde 800 metrelik antik yol

Aigai Antik Kenti’ndeki tarihi yol Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Yunusemre Belediyesi, Aliağa Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda devam eden çalışmalarla gün yüzüne çıkarıldı. Aigai Kazı Heyeti tarafından ‘Athena Caddesi’ adı verilen ve üç yıl süren antik yoldaki kazı çalışmaları tamamlandı. Çalışmaların ardından 800 metre uzunluğundaki 1900 yıllık antik yol ortaya çıkarıldı. Antik yolun Magnesia’dan (Manisa) İzmir Yenişakran’daki Gryneion Antik Kenti’ne kadar uzanan antik yolun bir parçası olduğu tespit edilirken Athena Caddesi dronla görüntülendi.

Aigai’deki kazılarda 800 metre uzunluğunda Athena Caddesi gün yüzüne çıkarıldı.

Antik kentleri birbirine bağlayan yol

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren MCBÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin “Aigai’deki 2023 kazı çalışmalarının sonuna geldik, tamamlamak üzereyiz. 2021 yılında başladığımız bu yıl bitirdiğimiz bir çalışmamız var: İsmini ‘Athena Caddesi’ koyduğumuz bir antik yol. Antik yolun çalışmalarını bu yıl tamamlamış durumdayız. Kentin ana girişlerinden biri olan Agora Caddesi kapısında yolun Akropolis’e doğru sağa döndüğünü gördük. 2021 yılında yolu kazmaya başladık. Yolun ‘Athena Kutsal’ alanına kadar uzanacağını tahmin ediyorduk. Üç yıllık kazı çalışmalarının ardından ‘Athena Kutsal’ alanına giden bu caddenin kazı çalışmalarını tamamladık ve ortaya çıkardık” dedi.

Ortaya çıkarılan antik yolun kentin planını anlamayı sağlayacak veriler sağladığını belirten Prof. Dr. Sezgin “Kentteki en önemli kazı çalışmalarından birini antik yol çalışmaları oluşturuyor. Çünkü özellikle ziyaretçiler açısından antik yolda yürümek kentin daha iyi algılanması açısından önemli. Bu bakımdan 2004 yılından beri çok sayıda antik yol kazıp ortaya çıkardık. Bu, ziyaretçilerin hoşuna gidiyor, bizim açımızdan da kentin planını anlama yönünde önemli veriler sağlıyor. Athena Caddesi ismini verdiğimiz yol kent içindeki ana arterlerden biri. Bütün bu yollar su kapılarına, su kapılarından içeri giren dış yollara bağlanıyor. Dış yollar da haliyle Aigai ve çevresindeki antik kentlere giden yollarla ilişkili. Biz bu yolların Magnesia’ya kadar geldiğini, bugünkü Yenişakran’daki Gryneion Antik Kenti’ne kadar gittiğini biliyoruz. Çok uzun bir taş döşeli yol ağının bir parçası” dedi.

Laodikya'nın yeni gözdesi: 1910 yıllık çeşme ayağa kaldırıldıLaodikya’nın yeni gözdesi: 1910 yıllık çeşme ayağa kaldırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.