Arif Erkin, mütevazılığın son kalesi!

Yılların sanatçısı Arif Erkin Instagram'daki bir paylaşımda "Efendim ben Arif Erkin, belki ismimi tanımazsınız" diyor. Sanat dünyasında geçmişi 1950'lere kadar uzanan Erkin, oyunculuğu yanında oyun ve filmlere yaptığı müziklerle bilinen bir isim.

Kültür Sanat 25 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Arif Erkin’i nasıl bilirsiniz? Kuşaktan kuşağa değişiyor galiba. Çünkü öyle olmasa Erkin kendisini, Instagram’da Murad Salahlı’nin onu ziyaret etmesi sonrasında “Efendim ben Arif Erkin, belki ismimi tanımazsınız, ‘Yabancı Damat dizisindeki Memik Dede” diye tanıtmazdı. Mütevazılık bir dert bu coğrafyada. İşte böyle sonuçları oluyor!

Çünkü ‘Yabancı Damat’a gelinceye kadar Arif Erkin’in sanat hayatı nice kalıcı eserlerle dolu. 1950’lerden beri tiyatro, sinema ve müzik dünyasının kesişiminde bir ömür geçirmiş bir sanatçı. Gençler Tiyatrosu sonrasında Dostlar Tiyatrosu’nun kuruluşunda yer alan bir oyuncu. Aslen mimar olduğu için uzun yıllar Beşiktaş Belediyesi’nde çalışsa da hem tiyatroda hem de sinemada pek çok oyun ve filmin müziğini yaptı. Ki yıllarca süren ‘Bizimkiler’ dizisinin müziği de Erkin’e aittir.

Mesela sinemamızın yüz akı filmlerinden Yılmaz Güney’in ‘Umut’un müziği ona aittir. Keza yine Yılmaz Güney’in ‘Ağıt’, Atıf Yılmaz’ın ‘Değirmen’, Zeki Alasya’nın ‘Dikenli Yol’ filmlerinin de müzisyenidir.

İlla dizilerden gideceksek ‘İkinci Bahar’dır onu popüler hale getiren. Daha doğrusu kendi gölgesinden çıkarıp kitleselleşmesini sağlayan dizi. ‘Muhteşem Yüzyıl’da oynamışlığı da var. Sinemada ‘Beyaz Melek’in Mala Ahmet’idir. ‘Genenin Kanatları’ da dahil pek çok filmde oynadı. 2013’te SİYAD tarafından sinemaya katkılarından dolayı Onur Ödülü’ne değer görülen bir sanatçı kendisi.

Tüm bunlara rağmen Arif Erkin’in kendini tanıtma ihtiyacı duyması üzerine ne denilebilir. İyi ki varsın usta…

Dostlar Tiyatrosu’nda ilk oyunu ‘Ha-Me-Ka-Ha-Ha-Pe (Haysiyetli Milli Kalkınma ve Hak Hukuk Partisi)’de Şevket Altuğ, Genco Erkal, Arif Erkin, Halit Akçatepe, Mehmet Akan ve Bilge Şen rol alıyor. Yıl 1969.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.