Arkeolojinin büyük gizemi: Londra’da 12 yüzlü bir nesne daha bulundu

Takvimler 1739'u gösterirken İngiltere'de Roma döneminden kalma 12 yüzeyli, içi boş bir nesne bulundu. Ne amaçla kullanıldığı hala bilinmiyor. Arkeolojinin büyük gizemi olan bu nesnenin şimdiye kadarki en büyüğü yine İngiltere'de ortaya çıktı.

Kültür Sanat 30 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
İngiltere'de bulunan gizemli arkeolojik nesne 12 yüzlü.

Arkeoloji dünyası gizemleriyle meşhurdur. Rivayetler kulaktan kulağa aktarılır, her yeni bulgu yeni bir hikaye ve aslında gerçeğe yaklaştıran da bir adımdır. Fakat öyle bir nesne var ki arkeoloji tarihinin en büyük gizemlerinden biri olmaya devam ediyor: Dodecahedro, Türkçesiyle 12 yüzlü.

Takvimler 1739’u gösterirken İngiltere’de Roma döneminden kalma 12 kenardan oluşan içi boş bir nesne bulundu. Ne amaçla kullanıldığı asla tam olarak bilinemedi. 12 yüzlünün herhangi bir tanımı ve karşılığı da yok ancak bu gizemli nesnelerden sadece 33’ü İngiltere’de bulundu. Yani kullanım amacı bilinmese de bir şekilde yaygın kullanılan bir nesne olduğu tahmin ediliyor.

Her şey de olabilir hiçbir şey de

Şimdi bu gizemli nesneden bir tane daha ortaya çıktı. 2023 yazında Lincoln yakınlarındaki Norton Disney’de bulunan eser sekiz cm boyunda ve 254 g ağırlığında, şimdiye kadar bulunanların en büyüklerinden biri. Bulunan yeni 12 yüzlü, bir tarih festivalinin parçası olarak Lincoln’de halka açık olarak sergileniyor.

Yeni 12 yüzlüyü bulan Norton Disney Tarih ve Arkeoloji grubunun sözcüsü Richard Parker tarihçilerin kapsamlı araştırmalara rağmen bu nesnelerin gizeminin hala çözülemediğini söylüyor. Araştırmacıların nesnelerle ilgili farklı fikirleri var. Kimileri bunun bir tür müzik aleti olduğunu, kimileri bir tür zar olabileceğini, bazılarıysa dini bir ritüel için kullanıldığını düşünüyor. Norton Disney grubu ise bu bilinmez nesnelerin standart boyutta olmadığını, herhangi bir aşınma belirtisi göstermediklerini, bu nedenle alet olarak kullanılmamış olduklarını söylüyor. Onlara göre bu nesnelerin yapılması büyük enerji, zaman ve beceri gerektiriyor. Bu nedenle günlük hayatta sıradan amaçlar için kullanılma olasılığı çok düşük.

Bulunan son 12 yüzlü İngiltere’de Lincoln Tarih Festivali kapsamında sergilenecek.

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.