Eser Aşık Veysel, sanatçılar Arjantinli, yer Buenos Aires, enstrümanlar gitar, akordeon…

Âşıklık geleneğinin Türkiye'deki en önemli isimlerinden Aşık Veysel, ölümünün 50. yılında Türkiye ve dünyanın birçok yerinde konserlerle anılmaya devam ediyor. Arjantinli sanatçılar, yerel enstrümanlarını kullanarak Aşık Veysel'in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' eserini Türkçe seslendirdi.

Kültür Sanat 8 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ölümünün 50. yılı olması nedeniyle UNESCO, 2023'ü Âşık Veysel Yılı olarak ilan etmişti.

Halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 50. yılında Türkiye ve dünyanın birçok yerinde konserlerle anılmaya devam ediyor. Bu kez de Arjantinli sanatçılar, Aşık Veysel’in en ünlü eserlerinden ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ı Türkçe seslendirdi.

Proje kapsamında Arjantin’in farklı kentlerinden birçok sanatçı  bir araya geldi.  Tango Jazz Ouartet, Eduardu Tami, Lola Barrios Exposito, Carla Algeri, Silvia İtaliano ve gitarist Serkan Yılmaz’ın yanı sıra sanatçı ve müzik gruplarının yer aldığı projenin konseri ise Buenos Aires’te gerçekleşti. Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen projede müzisyenler yerel enstrümanlarını kullandı. Ayrıca bir de video klip yayınlandı.

Hayatı, güzelliği ve aşkı sormaya davet

Projede yer alan sanatçılardan Lola Barrios Exposito, Aşık Veysel’in evrenselliğine dikkat çekerek “Aşık Veysel, bence dünyanın en büyük ozanlarından biri. Tezat bir şekilde körlüğüne rağmen görmesini, resmetmesini ve anlatmasını bilen bir sanatçıdır. Aşık Veysel bizi hayatı, güzelliği ve aşkı sormaya davet ediyor” dedi.

‘Uzun İnce Bir Yoldayım’, ‘Dostlar Beni Hatırlasın’, ‘Güzelliğin On Para Etmez’, ‘Atatürk’e Ağıt’, ‘Kahpe Felek’ ve ‘Kara Toprak’ gibi bir çok unutulmaz esere  imza atan sanatçı, akciğer kanseri nedeniyle 1973’te hayatını kaybetmişti. Aralık 2022’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile vefatının 50. yıldönümü nedeniyle 2023 yılının Türkiye’de ‘Aşık Veysel Yılı’ olarak kutlanacağı ilan edilmiş, UNESCO da bu yıl Aşık Veysel’i anma programına almıştı.

Nick Cave monarşist değil ama Kraliyet Ailesi'ne gönülden bağlıymışNick Cave monarşist değil ama Kraliyet Ailesi’ne gönülden bağlıymış



10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.