Atara atar gidere gider: NBC ile Demirkubuz’un kavgası yakında mahalle düellosuna dönecek

Nuri Bilge Ceylan ile Zeki Demirkubuz kavgasında yeni perde. Dün gece Ceylan'a seslenip "Konuşursa YouTube kanalı açarım" diyen Demirkubuz'a yanıt gecikmedi: "Açarsa iyi eder." Demirkubuz bir kere daha klavyeye geçti: "Otur oturduğun yerde."

"Tekrar söylüyorum otur oturduğun yerde ve dişini sıkmaya devam et."

Kültür Sanat 28 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Elimize çekirdeklerimizi almış, Türk sinemasının son 20 yılda çıkardığı en önemli iki yönetmenin kişisel kavgasını izliyoruz. Ama kavga hiç de umulduğu gibi entellektüel bir kavga değil. Giderek kişiselleşiyor. Yakında mahalle kavgasından farkı kalmayacak gibi duruyor.

Başlangıçta her şeyin ardında bir esrar perdesi vardı. Bir zamanlar ‘iyi birer dost’ olduğu söylenen Zeki Demirkubuz ile Nuri Bilge Ceylan, 2006’dan beri ‘küs’tü. Acaba bu küslüğün ardında derin bir sanatsal bakış açısı farkı veya siyasi görüş ayrılığı vardı? Bu esrar perdesi, uzun yıllar boyunca meraklılarının aklını kemirdi, nice dedikodu yapıldı o 17 yıl boyunca. Örneğin dedikodulardan biri Zeki Demirkubuz’un Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Üç Maymun’ filminin kendisinin bir senaryosundan ‘çalıntı’ olduğunu düşünmesiydi. Öyle miydi? (Şimdi ortaya çıktı ki evet, küslüğün sebeplerinden biri buydu. Ama esas sebep değildi.)

Derken, Nuri Bilge Ceylan ‘Kış Uykusu’ filmi için yazdığı kitabında Zeki Demirkubuz ile küs olmalarına dair 17 yıllık sessizliğini ilk defa bozdu ve kitabın Yapım Güncesi bölümünde ‘Üç Maymun’un intihal olduğu iddialarına açıklık getirdi ve böyle bir intihal olmadığını yazdı. 10Haber olarak bunu haberleştirmiştik.

Büyük yankı uyandıran bu haber sonrası herkesin gözü Zeki Demirkubuz’a döndü. Öyle ya, küslüğün taraflarından biri konuşmuştu, acaba öteki taraf ne diyecekti?

Zeki Demirkubuz da  yıllarca sessiz kaldığı küslük konusunda sonunda konuştu, HaberTürk TV’de bir programa çıktı ve deyim yerindeyse açtı ağzını yumdu gözünü. Demirkubuz’un açıklamalarının tamamını haberimizden takip edebilirsiniz.

Dev yönetmenler kavgası büyüyor: İlk kez konuşan Demirkubuz'a, Ceylan'dan hodri meydanDev yönetmenler kavgası büyüyor: İlk kez konuşan Demirkubuz’a, Ceylan’dan hodri meydan

‘Çıt çıkarırsa YouTube kanalı açarım’

HaberTürk’teki söyleşisinde Demirkubuz çok ağır sözleri çok da ağır bir üslupla söyledi. Söyleşinin bir yerinde Nuri Bilge Ceylan’ı bir seferinde tokatlamak istediğini anlattı, başka bir yerinde ‘Üç Maymun’un çalıntı olduğuna dair iddiaları aktardı.

Demirkubuz haklı olduğunu düşünüyordu ve bu kavganın bitmesi için tek bir şartı vardı: Nuri Bilge Ceylan ‘dişini sıkacak’ ve bundan sonra konuşmayacaktı. Peki ya NBC cevap verirse? O zaman Demirkubuz kendine bir YouTube kanalı açacak ve anlatmayı sürdürecekti. Bakın ne dedi Demirkubuz:

“Eğer  şu programdan sonra bugüne kadar yaptığı gibi dişini sıkıp evinde oturmazsa, çıt çıkarırsa her şeye yeniden başlarım. YouTube kanalı açar her gün düzenli yayın yaparım. Bu ülkenin en iyi yaptığı şey unutmak. Yarına unutulur gider. Ha içinde bir şeyler olur. O ayrı, ona da katlanacak. Her yaptığımız yanımıza kâr kalmıyor. Biraz düşüneceksin.”

https://twitter.com/_nbc_/status/1739921382736089110

Ceylan: YouTube kanalı açarsa iyi eder

Demirkubuz’un bu ağır sözleri cevapsız kalmadı. Dün sabah Nuri Bilge Ceylan sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Demirkubuz’a “Ne söylerse söylesin cevap vermeyeyim diyordum, ama bu üslup karşısında ne yazık ki bu artık mümkün değil. Kendine şimdiden bir youtube kanalı açarsa iyi eder. Yakında…” dedi ve kendi cephesinden olayları anlatacağını, yakında açıklama yapacağını duyurdu.

Demirkubuz: Tekrar söylüyorum otur oturduğun yerde ve dişini sıkmaya devam et

Demirkubuz ise Ceylan gibi sosyal medya hesabından bu reste restle karşılık verdi: “Toplumun adalet duygusuna, muhalifim diye geçinen bu dangalakların gerçeğe merakına bir gram güvensem ve milletin diline düşmekten çekinmesem hesabı daha o zaman kapatır, seni de ‘milli kahraman’ yapardım. Tekrar söylüyorum otur oturduğun yerde ve dişini sıkmaya devam et” diyerek  Ceylan’a açıklama yapmaması tavsiyesi yaptı!

İki saygın yönetmenin artık sosyal medya üzerinden tartışmaya başlaması tartışmayı takip edenler için bir mizah meselesi haline geldi. Özellikle Twitter’da yönetmenlerin açıklamalarına ilişkin espriler yapılmaya başlandı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.