Sofya, opera ve ‘Tosca’: Yıllar geçse de bu kalp seni unutur mu?
Türkiye'nin en köklü festivallerinden Aspendos Opera ve Bale Festivali dün akşam özel bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği opera olma özelliği de taşıyan Puccini'nin 'Tosca'sı antik tiyatroda sahnelendi.
30. Aspendos Opera ve Bale Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Açılışında görkemli prodüksiyonuyla ‘Aida’nın sahnelendiği festivalde dün akşam operanın bir diğer klasiği sahnelendi. Mustafa Kemal Atatürk’ün de çok sevdiği İtalyan besteci Giacomo Puccini’nin başyapıtı ‘Tosca’, tarihi antik tiyatroda sanatseverlerle buluştu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün sahnelere taşıdığı en büyük prodüksiyonlarından biri olan eser, Türk sahnelerinde Tosca’yı ilk kez seslendiren Semiha Berksoy’un kızı Zeliha Berksoy’un rejisörlüğünde, özel bir prodüksiyonla hazırlandı.
Besteci Puccini’nin eseri, ünlü İtalyan orkestra şefi Antonino Fogliani yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Aspendos Antik Tiyatro’daki gösteride eseri, Bolşoy Tiyatrosu baş solistlerinden soprano Dinara Aliyeva Floria Tosca’yı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan Mario Cavaradossi’yi, Bolşoy Tiyatrosu baş solistlerinden bariton Elçin Azizov ise “Scarpia” karakterini seslendirdi. Festivalde sahnelenen opera başyapıtının dekor tasarımı Özgür Usta, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ ve Aydan Çınar, koreografisi Özge Ay ve ışık tasarımı Yakup Çartık imzası taşıyor.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, yaptığı açıklamada bu yıl yaz festivalleri kapsamında uluslararası İstanbul, Efes ve Bodrum opera ve bale festivallerinin seyirciyle buluştuğunu hatırlattı. Karahan, “Çok heyecanlıyız. Bu sene Aspendos festivalimizin 30’uncu yılını kutluyoruz. Çok değerli ve özel bir repertuvar hazırladık. Festivalimiz 4 Eylül’de ‘Aida’ operasıyla başladı. Şimdi de ‘Tosca’. Festivalimizin 30. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken Atatürk’ün en sevdiği opera eserinin tamamını Atamıza ithaf ederek sahneye koyduk.” dedi.
Murat Karahan, eserin sahneye konulması için yaklaşık 250 kişilik ekibin, kostümden dekora ve orkestraya kadar her alanda hummalı çalışmalar yaptığını belirterek bu yıl Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde 15 bin seyircinin ağırlanacağını söyledi. İzleyicilerin yüzde 80’ini turistlerin olutşurduğunu hatırlatan Karahan bu sayede ülke tanıtımına da önemli katkıda bulunulduğunu sözlerine ekledi.