Atatürk’ün en net görüntüleri ABD’de açık artırmada ortaya çıktı

Atatürk'ün 1930'lu yıllara ait en kaliteli görüntüleri ABD'de tesadüfen ortaya çıktı. Amerika'da yaşayan Türk yönetmen Doğan Can Gündoğdu, Los Angeles'ta katıldığı bir müzayedede bu kaydı aldı. Elindeki bu analog kaydın her karesini fotoğraflayan yönetmen görüntüleri yakında yayınlayacak.

Kültür Sanat 31 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Mustafa Kemal Atatürk'e ait kayıt tesadüfen bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan yönetmen Doğan Can Gündoğdu, katıldığı bir açık artırmada Atatürk’ün görüntülerinin yer aldığı bir filme denk geldi. Bugüne kadar bilinen en kaliteli görüntülerin yer aldığı filmi Los Angeles’taki açık artırmada satın alan yönetmen Doğan Can Gündoğdu, aynı zamanda video koleksiyonerliği yapan biri.

Christopher Nolan gibi yönetmenlerle de çalışan Doğan Can Gündoğdu, filmlerin dijital kampanyalarında görev alırken bir yandan da koleksiyonerliğe devam ediyor. Gündoğdu, bu tutkusunun peşinden giderken katıldığı açık artırmada karşısına çıkan görüntüyle şaşkına uğradı. Independent Türkçe’den Dora Mengüç‘ün haberine göre Los Angeles’taki açık artırmada Atatürk’ün en kaliteli görüntüsünün de müzayede yer aldığını fark etti.

Atatürk’ün en kaliteli görüntüleri bu filmde

Mustafa Kemal Atatürk’e ait görüntüleri açık artırmada alan yönetmen Gündoğdu, kurduğu düzenek ile tüm kareleri tek tek fotoğrafladı. Şans eseri, görüntülerin büyük bir yıpranma yaşamadan bugüne kadar ulaştığını vurgulayan Gündoğdu, videonun 1930’larda Türkiye tanıtımı için çekilmiş bir kayıt olduğunu anlatıyor. 16 mm’lik film makarasıyla çekilmiş görüntülerde Amerikalı bir askerin Kartal Vapuru’ndaki eğlenceli halleri de kaydedilmiş.

Silinmesin diye düzenek kordum

Mustafa Kemal Atatürk hakkında hazırlanan bir içerikte kullanılacak orijinal Kodak çekimlerine tesadüfen ulaşan yönetmen Doğan Can Gündoğdu, “Orada Atatürk’ün görüntülerine denk geldim. İnanılmaz bir kalitede görüntü! Çünkü 16 milimetre öncelikle. Neredeyse bir sinema perdesinin yarısı kadar diyebiliriz. Tek sıkıntımız bu analog filmler zaman içerisinde iyi korunmadıkları takdirde aşınıyor. Ve geri döndürülemez bir şekilde bu film şeritlerindeki görüntüler yok oluyorlar. Bildiğiniz üzerinden tamamen siliniyorlar. Bu nedenle bu görüntülere ulaşır ulaşmaz hemen kendi kameramı aldım, evimde küçük bir düzenek kurdum” diyor.

Çok iyi korunmuş

Analog video kaydının zarar görüp kaybolması ihtimali karşısında kare kare kayıt yaptığını söyleyen Gündoğdu, Atatürk’e ait bu en kaliteli görüntülerin aktarımının en yakın zamanda tamamlanıp izlenecek hale gelmesi için çalışıyor. Dora Mengüç’e konuşan Gündoğdu, “En yüksek şekilde çözünürlükle fotoğraflamaya çalışıyorum. Çıkan sonuçlar beni memnun ediyor. Bazen tekrar başa dönüyorum. Tekrar alıyorum. YouTube’da ya da herhangi bir online mecrada gördüğünüz görüntülerden çok daha yüksek kalitede olduğunu söyleyebilirim. Bunun bir sebebi de çok iyi korunmuş olması. Kaliforniya’da özel kutusundaydı bulduğum film şeridi. Kaliforniya’daki bulunan film stüdyolarında herhangi bir kurgu işlemi için ayrılan bir parça diye düşünüyorum. O dönemde işlenmiş ve daha sonrasında belki el değiştirmiş, birisine miras olarak kalmış. O kişi devretmiş ve oradan oraya derken benim önüme düşmesine çok ilginç oldu tabii. Yani bir Türk vatandaşı olarak çok sevindim” diyor.

30 Ağustos hediyesi: 'Nutuk'un sesli kitabı YouTube'da yayında30 Ağustos hediyesi: ‘Nutuk’un sesli kitabı YouTube’da yayında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.