Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerine takdim edildi

2023 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri, 40. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi. Kerem Eksen ‘Ölümden Uzak Bir Yer’ adlı kitabıyla roman dalında ödülü kazanırken şiir dalındaki ödül ‘Yavaş Yavaş Bilemiyorum’ kitabıyla Süreyya Berfe’ye verildi.

Kültür Sanat 6 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ödüllendirilen yazarlar (üstten sırasıyla): Süreyya Berfe, Kerem Eksen,Zeynep Tiryaki, Devrim Koçak.

Attila İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile birlikte düzenlediği Attila İlhan Edebiyat Ödülleri’nin kazananlarına ödülleri takdim edildi. Ödül töreni, 40. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Tören Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından hazırlanan Attila İlhan’ın roman, şiir ve genel olarak edebiyata dair fikirlerini içeren video gösterimi ile başladı.

Kerem Eksen ‘Ölümden Uzak Bir Yer’ adlı kitabıyla roman dalında ödül kazanırken  şiir dalındaki ödül ‘Yavaş Yavaş Bilemiyorum’ kitabıyla Süreyya Berfe’ye takdim edildi. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise ‘Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler’ kitabıyla Devrim Koçak’a verildi. İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise ‘Şiir Mayasıdır Uzakların’ kitabıyla Zeynep Tiryaki’nin oldu.

Attila İlhan’a özel teşekkür

Yazarlar ödüllerini alırken yaptıkları konuşmalarda Attila İlhan’ın Türk edebiyatına katkılarına vurgu yaptı.2023 Attila İlhan Roman Ödülü’nü kazanan Kerem Eksen ödülünü teslim alırken Türkiye’deki edebiyat anlayışına da değindi:

“Zor bir dönemde yaşıyoruz. Ülke olarak ve dünyaca bunaltıcı zamanlardan geçiyoruz. Sonu da ne zaman gelecek bilmiyorum. ‘Piyasa’ denilen şeyin her şeye egemen olduğu bir zamanda piyasada dolaşım değeri olmayan böyle bir edebiyat eseri için birilerinin vakit ayırabiliyor olması, bunu daha iyi yapabilmek için çaba gösteriyor olması bence çok değerli. Bunun Attila İlhan adına verilen bir ödül olması beni özellikle mutlu ediyor. Benim edebiyatla tanışmamda ve gelişimimde etkisi olmuş bir yazar ve şairdir Attila İlhan. Bu kitap bir baba oğulun hikayesini anlatıyor. Oğlum olmasaydı belki bu kitap da olmazdı. O sebeple bu kitabı oğluma ithaf ediyorum.”

2023 Attila İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi ise Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler’ romanıyla Devrim Koçak oldu. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Yavaş Yavaş Bilemiyorum’ kitabıyla, 2023 Attila İlhan Şiir Ödülü’ne değer görülen Süreyya Berfe, rahatsızlığı sebebiyle törene katılamadı. Berfe’nin yerine törene katılan ve ödülü teslim alan Yapı Kredi Yayınları editörü Murat Yalçın “Bu kitabın hazırlanma aşamasında Süreyya Berfe ile randevulaşır ve belirlenen saatte telefonla görüşürdük. Bu görüşmelerde Berfe, bana bu kitapta yer alan şiirleri sesli olarak okur, dikte ettirir, ben de yazardım. Bu kitap böyle ortaya çıkmıştır. Kitabın içindeki şiirler Berfe’nin sesinden hala kulaklarımdadır. Onun adına bu ödülü almaktan çok mutluyum” dedi.

İlk Şiir Kitabı ödülü Zeynep Tiryaki’ye

2023 Attila İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise Pikaresk Yayınları tarafından yayımlanan ‘Şiir Mayasıdır Uzakların’ kitabıyla Zeynep Tiryaki’ye verildi.  Tiryaki ödülü alırken “Anadolu’da yetişmiş bir kadın olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında bu ödülü alıyor olmak benim için gurur verici. Ben bu kitabı bir toprak gibi bereketli olan anneme ithaf etmek istiyorum. Adımın şiirlerini zevkle okuduğum ve eserlerinden çok şey öğrendiğim Attilâ İlhan ismini taşıyan böyle bir ödülle anılmasından dolayı çok mutluyum” dedi.

Everest Yayınları İlk Roman Ödülü Gülhan Davacı'nınEverest Yayınları İlk Roman Ödülü Gülhan Davacı’nın

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler