Dünya gerçekten arabesk pop mu dinliyor?

Hafta ortasında Spotify tarafından açıklanan veriler Türk müzisyenlerin yurtdışında en çok nerelerde dinlendiğini ortaya çıkarmıştı. Listeye göre Almanya, Hollanda ve Fransa'da arabesk pop revaçtaydı. Peki aslında bu şarkıları kimler dinliyor?

Kültür Sanat 4 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Perşembe günü 10Haber okurları dijital müzik dinleme platformu Spotify’ın yayınladığı verilerden oluşan bir haberi okumuştu. Haber yurtdışında en çok dinlenen Türkçe şarkılarla ilgiliydi. Listeye göre Reynmen’in ‘Renklensin’ şarkısı yurtdışında en çok dinlenen Türkçe şarkısı olmuştu. Listenin dikkat çekici yanı arabesk pop olarak adlandırılan türün yurtdışında da benzer bir karşılık bulmasıydı. Öyle ya pandemiden bu yana yaz aylarında dahi Türkiye’de en çok dinlenen tür arabesk pop.

Bir zamanlar Serdar Ortaç ve Demet Akalın’ın yayınladığı yazın habercisi şarkılar artık geride kalmıştı. Bu coşkulu ritimler yerini arabesk pop ve Türkçe rap müziğe bırakmış durumda. Bunda pandemiyle birlikte artan, sonra da gelecek kaygısıyla perçinlenen umutsuzluk ve öfke gibi duyguların payı var. Ne de olsa 1960’lardaki köyden kente göç arabeski beslemişti. Şimdi umutsuzluk ve öfke hali de arabesk pop ve rap müziği öne çıkarıyor.

Zeynep Bastık ve Inji dünya listelerinde

Spotify’ın yayınladığı listeye baktığımızda karşımıza çıkan ilk isim Reynmen. Onu Zeynep Bastık ve Uzi takip ediyor. Dijital platforma göre yurtdışında en çok dinlenen Türk müzisyenler bu üç isim. Bahar aylarında yayınladığı ‘Lan’ şarkısıyla Spotify’ın Global 50 listesinde 21. sıraya kadar yükselen Zeynep Bastık’ın bu listede yer alması pek de şaşılacak bir şey değil. Keza, TikTok ve şu sıralar erişemediğimiz Instagram’da trend olan şarkısıyla Inji’nin de yurtdışında en çok dinlenen Türk müzisyenlerden biri olarak karşımıza çıkması son derece doğal bir sonuç. Peki ya Reynmen, Semicenk, Lvbel C5, Uzi veya Blok3 gibi isimleri nasıl açıklayacağız?

Yurtdışında yaşayan Türkler belirleyici

Açıklanan verilere göre Türkçe şarkılar en çok Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Avusturya ve ABD gibi ülkelerde dinlenmişti. Baktığımızda bu ülkeler aslında Türklerin yurtdışında en çok yaşadığı yerler. Türkçe saykodelik ezgiler, müzik dünyasında gurme olarak da nitelendirebileceğimiz çevrelerde popüler olsa da şarkılarımızla genel dinleyiciye hitap etmekte Türk dizileri kadar başarılı olmuş sayılmayız. En azından K-Pop vari bir T-Pop henüz gündemde değil. Dolayısıyla Reynmen, Semicenk, Lvbel C5,  Uzi veya Blok3 gibi arabesk pop veya rap yapan müzisyenlerin yurtdışındaki dinleyicileri de ekseriyetle oralarda yaşayan Türkler.

Bir T-Pop hikâyesi yaratılabilir mi?

Peki bunu değiştirmek mümkün mü? Türkçe saykodelik müzğin gurme çevrelerde başardığını herhangi bir türle genel dinleyici nezdinde de tekrarlayabilir miyiz? Müzik dünyasında İngilizce dışında İspanyolca ve son dönemde Korece şarkıların popülaritesi yüksek. Fransızca şarkılar dinlemeye devam eden bir nostalji kuşağını saymazsak bu dildeki bestelere ilgi eskinin çok uzağında. Alışılmış kalıplardan sıyrılıp popüler müzik ve kültürde yer bulan K-Pop şimdilik bir istisna. Uzun süreli bir planlama ve sabrın meyvelerini toplayan Koreliler elbette Türk müzisyenlere ve yapımcılara iyi birer örnek. Zira K-Pop ABD ya da İngiltere’de evin garajında müzik yapıp efsaneleşen önceki kuşakların “su akar yolunu bulur” tavrından ziyade planlı stratejilerin ürünü. Bu minvalde bir hikâye yaratılamadığı sürece küresel çapta popüler işlere imza atmak pek de kolay değil.

Türk müzisyenlerin kimi zaman sergiledikleri ve genellikle de tekrarlanmayan bu tekil başarıları sürdürülebilir olmalı. Aksi takdirde Türkçe şarkılar sadece Türklere ve Türkiye ile yakın kültürel ilişkilere sahip komşu coğrafyalara hitap edecek.

Türk popunun altın yılı: 1994Türk popunun altın yılı: 1994

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.