Antalya’da tarihi an: Sillyon antik kentinde Roma hamamı gün yüzüne çıkarıldı
Tunceli'deki arkeolojik kazılar ve bağışların yanı sıra kaçakçılıkla mücadele kapsamında elde edilen tarihi eserler Tunceli Müzesi'nde sergileniyor. Avrupa'da ödüller kazanan müzeye üç yılda yaklaşık 300 eser kazandırıldı.
Kapılarını 2020’de ziyarete açan Tunceli Müzesi’ne aradan geçen üç yılda 298 yeni eser kazandırıldı. 2023 yılında Avrupa Müze Akademisi tarafından Luigi Micheletti Ödülü’ne layık görülen müze, sonrasında da Avrupa’nın en iyi üç müzesinden biri seçilmişti. Alevilik, etnografya ve arkeoloji bölümlerinin yanı sıra yazılı ve görsel alanlar bulunan müzede, taş aletler, para keseleri, mühürler, yüzükler, sikkeler, çömlekler, bal mumu heykelleri ile koç ve at biçimli mezar taşları gibi çok sayıda eser sergileniyor.
Kültür varlıklarının kaçakçılığı ve tahribatına karşı da mücadele eden Tunceli Müzesi görevlileri, 3 yıl önce 1540 olan müzedeki eser sayısının 1838’e ulaşmasını sağladı. Yöre sakinlerince yapılan eser bağışlarının da kabul edildiği müzede, kültürel ve tarihi eserler vitrinlerde özenle korunarak gelecek nesillere aktarılıyor. Müze müdürü Kenan Öncel, yaptığı açıklamada, müzenin açıldığı günden beri kentin kültür ve turizmine önemli katkı sunduğunu söyledi. Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını korumak için sürekli çalıştıklarını belirten Öncel, yılın her döneminde müzenin ziyaretçi ağırladığını belirtti.
Tunceli Müzesi’nin açılmasıyla bölgeye kültür turlarının düzenlendiğini ifade eden Kenan Öncel, şunları belirtti: Bu müze sadece arkeoloji ve etnografyadan oluşmuyor. Müzede kentin doğal güzellikleri, flora ve faunası, endemik bitkileri anlatılıyor. Ayrıca müzede Alevilik inancını, mezar taşlarını ve Cumhuriyet döneminde kenti anlatan sanat galerileri mevcut. Birçok farklı alanların olduğu müzemize gelen misafirler şehrimizin güzelliklerini her açıdan keşfedebiliyor. 1968-1974 yılları arasında Keban Barajı kurtarma kazılarının yapıldığını ve buradan çok sayıda eser kurtarıldı. Bu eserlerin bir süreliğine Elazığ Müzesi’nde sergilendi. Kentin kendi müzesi açılınca Kültür ve Turizm Bakanlığımızın talimatlarıyla Elazığ’a gitmiş olan 1540 eserimiz buraya getirildi. Biz de geçtiğimiz 3 yıl içerisinde yaptığımız arazideki çalışmalar, kurtarma kazıları, yüzey araştırmaları ve duyarlı vatandaşlarımızın müzeye bağışlar yoluyla getirdiği eserlerle bu sayıyı 1838’e çıkardık.