Avusturya’da vandal saldırısı: Hz. Meryem heykelinin başını kestiler

Avusturya'da bir katedralde Hz. Meryem'in doğum yaptığı anı tasvir eden bir heykel vandalların saldırısına uğradı. Eser daha önce de dine küfrettiği gerekçesiyle tepki çekmişti. Saldırganın kimliği belirsiz, ancak saldırı nedeni açıklandı.

Kültür Sanat 4 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Heykel, küfürlü olduğunu söyleyen bazı Katoliklerden eleştiri almıştı. Fotoğraf: St. Mary Katedrali.

Avusturya’nın Linz kentindeki St Mary Katedrali ülkenin en büyük katedrali. Burada Hz. Meryem’in bir kayanın üzerinde oturduğu ve doğum yaptığı anı tasvir eden bir heykel sergileniyor. Bu heykel vandalların saldırısına uğradı, heykelin başı kesildi. Eser daha önce de dine küfrettiği gerekçesiyle tepki çekmişti.

Linz piskoposluğu heykelin kadınların rolleri, aile imajları ve cinsiyet eşitliği hakkında bir sanat enstalasyonunun parçası olarak sergilendiğini söyledi. Linz piskoposluğundaki eğitim, sanat ve kültür piskoposluk papazı Rahip Johann Hintermaier heykelin kafasının kesilmesini kınadı: “Bu enstalasyonla bir tartışma yarattığımızın farkındaydık. İnsanların dini duygularını incittiysek, üzgünüz, ancak bu şiddetli yıkım eylemini, diyaloğa girmeyi reddetmeyi ve sanat özgürlüğüne saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi.

Heykelin sahibi sanatçı Esther Strauss da saldırıyı kınayarak “Meryem Ana’nın çoğu portresi erkekler tarafından yapıldı ve bu nedenle çoğu zaman ataerkil ilgi alanlara hizmet etti. Benim çalışmamda Meryem Ana vücudunu geri alıyor” dedi. Bu şiddeti kadınların kendi bedenleri üzerindeki haklarını sorgulamanın bir uzantısı olduğunu söyledi ayrıca herkese çağrı yaptı: “Çok sağlam bir duruş sergilemek zorundayız.”

İğrenç ve küfür dolu heykel

Açıklamada ayrıca kişinin heykel hakkında şikayette bulunmak için piskoposluğa gönderdiği e-postaların ve aramaların görmezden gelindiğini de söylendi. “Bu nedenle bu iğrenç ve küfür dolu heykel karşısında acil ve kararlı bir eylem gerekmiştir” denen açıklamada heykelin Meryem’e benzememesi için en hızlı şeklini bozma yolunun başını kesmek olduğu iddia edildi.

Ahmet Güneştekin'in İzmir'deki sergisine vandal saldırısıAhmet Güneştekin’in İzmir’deki sergisine vandal saldırısı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler