Aziz Petrus Bazilikası 770 bin dolara restore edilecek

Vatikan Bernini’nin başyapıtı Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’ndaki restorasyon çalışmalarının planlamasını açıkladı. 770 bin dolar maliyetli çalışma Papa Francis’in 2025'teki jübilesine yetişecek. Bu süreçte ayinler devam edecek.

Kültür Sanat 30 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Aziz Petrus Bazilikası.

Bernini’nin başyapıtı Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda restorasyon başlıyor. Dünyanın en önemli Katolik ibadethanelerinden olan bazilika 1657- 1666’da inşa edildi. Yapı ibadethane özelliğinin yanı sıra turistik olarak her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor.

Vatikan geçen hafta bazilikada yeni bir restorasyon çalışmasına başlayacaklarını duyurdu. Yaklaşık bir yıl sürecek restorasyon çalışması 10 katlı bazilikada 250 yıl aradan sonra yapılacak ilk kapsamlı çalışma olması yönüyle de önemli. Çalışma anıtsal bazilikanın ana sunağı gölgelik üzerinde yapılacak.

1630’lardan kalma bazilikanın ana sunağı üzerinde altındaki Aziz Petrus’un mezarı için törensel kaplama sağlamayı amaçlayan yapı Papa VIII. Urban’ın Gian Lorenzo Bernini’yi havarilerin mezarı için gölgelik oluşturmakla görevlendirmesiyle oluşturulmuştu. 

Maliyeti 770 bin dolar

Vatikan restorasyon boyunca ayinlerin devam edeceğini açıkladı. Çalışmaların bitişi için tarih de verdi. Restorasyon Papa Francis’in 2025 yılındaki jübilesine yetişecek. Papa Francis 2025’in başında bazilikanın kutsal kapısını açarak jübile yılını başlatacak. Vatikan Müzesi restoratörleri öncülüğünde gerçekleşen projenin maliyeti yaklaşık 770 bin dolar olarak açıklandı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.