Bakan açıkladı: Antik kentler artık geceleri de ziyaret edilebilecek

Antik kentlerde yeni dönem başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Efes, Olimpos ve Side gibi antik kentlerin 2024'te geceleri de ziyaret edilebileceğini duyurdu ve arkeolojik kaynaklara bu yıl 6 milyar lira ödenek ayrılacağını açıkladı.

Kültür Sanat 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yaz sezonuyla birlikte aralarında Efes, Olimpos ve Side gibi antik kentlerin bulunduğu pek çok tarihi alan gece müzesi projesi kapsamında akşamları da ziyarete açık olacak.

Medeniyetlerin beşiği Anadolu, insanlık tarihinde ilklere ev sahipliği yapıyor. İlk kentsel yerleşimlerden tarihi değiştren şehirlere yüzlerce antik kentin bulunduğu Türkiye’de yeni bir uygulama başlıyor. Her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan Efes, Olimpos, Aspendos ve Side gibi antik kentler artık geceleri de ziyaret edilebilecek. 2024 turizm sezonuyla hayata geçirilecek projeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu.

Arkeolojik kazıların bu yılki bütçesi 6 milyar TL

Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı verilere göre 2021’de 670 olan arkeolojik kazıların sayısı 2023’te 720’ye çıktı. Bundan sonraki hedeflerini de açıklayan Ersoy arkeolojik kazı sayısını 2024’te 750’ye, 2026’ya kadar ise 800’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Ersoy “2024 yılında başlattığımız Geleceğe Miras Projesi kapsamında 144 kazı başkanlığına ilave olarak 162 yıl önce yabancı hocalarla başlatılan ve bugün sayısı 32’ye ulaşmış yabancı kazı başkanlıklarının tamamına koordinatör Türk kazı başkanları atanmış olup toplam 172 arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmasına toplam 6 milyar TL başlangıç ödeneği aktarılması planlanmıştır” dedi. Geçen yıl kazılara ayrılan ödenek 1.1 milyar TL  idi.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Olimpos Antik Kenti 2024 yaz sezonundan itibaren gece saatlerinde de ziyaret edilebilecek.

Özellikle turistik bölgelere gelen ziyaretçilerin otel dışına çıkmasını sağlayabilmek amacıyla turizm sezonunu uzatarak 12 aya yaymayı hedeflediklerini belirten Bakan Ersoy bu kapsamda ‘Gece Müzeciliği’ projesinin hayata geçeceğini duyurdu. Proje kapsamında Çanakkale Boğazı girişindeki Troya Antik Kenti’nden Antalya kıyılarına uzanan rotadaki antik kentler 2024 yaz sezonundan itibaren gece saatlerinde de ziyaret edilebilecek. Özellikle gündüz kavurucu sıcakta turistlerin zorlu anlar yaşamasına neden olan antik kent ziyaretleri artık havanın nispeten serin olduğu gece saatlerinde de yapılabilecek.

Troya, Efes, Patara, Olimpos, Phaselis ve Side gibi antik kentlerin bir bölümünde ışıklandırma işlemleri tamamlanırken bir bölümünde de bitirilmek üzere. Türkiye’nin en çok turist çeken antik kenti Efes uygulamayla çok daha fazla turisti ağırlayabilecek. Benzeri bir durum diğer antik kent ve kazı alanları için de geçerli.

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.