Bana gündemin resmini çizebilir misin? Ressam Timur Çelik’ten siyasi portreler

Türkiye gündemini ve politik figürlerini resmettiği yağlı boya tablolarıyla bilinen Timur Çelik, politik gündemi ve figürleri resimlerine taşımaya devam ediyor. Türkiye'nin güçlü aktörlerini, tanıdık simalarını bir sanatçının gözünden görmek isteyenleri sanatçının sosyal medya hesaplarına alalım.

Kültür Sanat 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Timur Çelik'in 20222de çizdiği 'Kemal&Selvi' isimli çalışması.

Kemal ve Selvi Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Altılı masa, Süleyman Soylu, Osman Kavala, Sedat Peker ve Muhammed Yakut… Bu isimlerin her birini bir gazete sayfasında, sosyal medyada ya da televizyon haberlerinde görmeye alışkınız. Çünkü bu isimlerin herbiri Türkiye’nin yakıcı gündeminin en güçlü aktörleri. Cumhurbaşkanı, bakan, muhalefet liderleri gibi sıfatlarla tanıdığımız isimler aynı zamanda bir ressamın da ilham bulduğu figürler. 

Bu isimleri, doğrudan gündemden etkilendiği çizimleriyle bilinen bir ressamın gözünden görmeye ne dersiniz? 2015’ten beri ‘Görgü tanığı/ Eyewitness’ adıyla tuval üzerine yaptığı yağlıboya çalışmalarıyla tanınan ressam Timur Çelik politik gündemi ve figürleri resimlerine taşımaya devam ediyor. 1993’te taşındığı Berlin’de üretimlerine ve sergilerine devam eden sanatçı, verdiği bir söyleşide resimlerinin realist olarak tanımlandığını ve daha çok günümüz dünyasının dertleriyle ilgilendiğini söylemişti.

Timur Çelik’in 2018 tarihli  ‘Selahattin’ adlı çizimi.

Sanatçı, resimlerini sosyal medya hesaplarında da sık sık paylaşıyor. Eğer şimdi sanatçının Instagram hesabını ziyaret ederseniz, 2022’de çizdiği Kemal ve Selvi Kılıçdaroğlu portresinin başa tutturulduğu profilinde, birçok tanıdık simayı da görebileceğiniz bir ‘Instagram sergisini’ gezebilirsiniz. Başa tutturduğu bu çizimi, geçen yıl elektrik zamlarını protesto etmek için yaklaşık 2,5 aydır faturasını ödemeyen ve bu nedenle de elektrikleri kesilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun açıklama yaptıkları videodan hareketle, kağıt üzerine çizilmiş bir yağlı boya resmi.

Timur Çelik’in Erdoğan serisinden deprem konuşması çizimi.

Türkiye’nin gündemi tuvalde ve kağıtta

Sanatçının çizimleri arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem konuşması, 6 Şubat depremlerinde Hatay’da yıkılan Rönesans konutları, sanatçı Gülşen’in gözaltına alınması, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem gibi Türkiye’nin gündemindeki pek çok olay yer alıyor.

Timur Çelik, Hrant Dink’in lise yıllarından bir görüntüsünü de resmetmişti.

Ayrıca Yılmaz Güney, Hrant Dink, Osman Kavala, Eren Keskin, Mücella Yapıcı ve Çiğdem Mater gibi insanların portreleri de hesapta sergilenen resimler arasında. Çelik, Instagram gönderilerinin altına çalışmaların teknik özellikleri hakkında da bilgiler paylaşıyor. Yoğunluklu olarak yağlı boyayı kağıt üzerine çalışan Çelik’in tuvale işlediği daha büyük boyutlu çalışmaları da mevcut.

'Afgan Kızı' İstiklal'de‘Afgan Kızı’ İstiklal’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.