Barış Manço’nun vasiyeti yerine getirildi: ‘2023’ sahnede
Barış Manço'nun anısı Belçika'daki evinde yaşatılacak. Öğrencilik yıllarında yaşadığı Liege kentinde bir apartman duvarına Barış Manço'nun resmi çizildi. Duvar resminin açılışında ailesi, sevenleri ve bürokratlar da hazır bulundu.
Barış Manço 1963 yılında üniversite eğitimi için Belçika’nın Liege kentine gitmişti. Efsane müzisyenin kraliyet Akademisi’nde eğitim aldığı yıllarda yaşadığı bu evde şimdi anısı yaşatılıyor. Pek çok şarkısını bestelediği evin duvarında müzisyenin dev bir resmi var. Liege kentinin bağlı olduğu Valonya-Brüksel Federasyonu (Fransız Toplumu Hükümeti) ile Liege Belediyesinin girişimleriyle ressam Giuseppe Barillaro’nun Manço’yu elinde gitarıyla çizdiği resmin açılışı yapıldı.
Açılışa Fransız Toplumu Hükümeti Başkan Yardımcısı Frederic Daerden, Liege Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Aydoğmuş, Türkiye’nin Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz’in yanı sıra, Manço’nun aile üyeleri ve çok sayıda seveni katıldı. Efsane müzisyenin kızkardeşi İnci Manço “Çok Gururluyum. Ama buruk bir gurur. Keşke Barış da olsaydı. Görüyorum ki Barış hala yaşıyor. Hala çalışmaya devam ediyor. Okullarda çocuklar hala onun şarkılarını söylüyor” dedi.
İnci Manço Belçika’da böyle bir girişimin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Barış burada yaşarken ara ara geliyordum. Çocukları elimde doğdu. 20 senedir gelmemiştim. Ailemizin yarısı burada” dedi. Barış Manço’nun eşi Lale Manço da “Çok heyecan verici bir şey olduğunu düşünüyorum. Türk bir sanatçı için belki de ilk defa böyle bir şey yapılıyor. Biz Barış adına gururluyuz. Böylece ölümsüzleşiyor. Buradan geçen herkes Türk’ü, Barış’ı, şarkılarını tanıyacak” diye konuştu.
Lale Manço Türkiye’de de benzer eserlerin yapılmasının sevindirici olacağını belirterek “Türkiye’de de ismi birçok yere verildi. Ölümünden bu yana onun adının geçmediği hiçbir il yok. Ama böyle anıtsal şeylerin olmasının da çok güzel olacağını düşünüyorum. Liege bizim şehrimiz. Barış Manço burada yaşadı” dedi.
Açılışta konuşmasına devam eden Lale Manço “Barış, üniversiteyi burada bitirdikten sonra ilk grubunu burada kuruyor, müzik hayatına burada devam ediyor. Okulu bitirip Türkiye’ye 1962’de döndükten sonra ilk kurduğu grup İngiliz- Belçikalı karma bir grup. Türkiye’ye konserlere gidiyor. Hayatının çok büyük bir parçası da Belçika’da geçiyor. Biz de burayı ikinci memleket edindik. Evimiz oldu burada. Çocuklarım Doğukan, Batıkan burada doğdu. Burası Barış’a fahri hemşehrilik ödülü verdi. Belçika Kraliyeti en önemli ödüllerinden Belçika Krallığı 2. Leopold Şövalyesi Nişanı verdi. Çünkü Barış onların da sanatçısı” dedi.
Efsane müzisyen Barış Manço’nun oğlu Batıkan da babası adına Liege’de anıt yapma fikrinin yıllar öncesine dayandığını, bunun Türkiye-Belçika İş Gücü Anlaşması’nın 60. Yılı vesilesiyle şimdi yapıldığını söyledi. “İlk duyduğumuzda çok farklı bir duygu yaşadık. Aradan 25 yıl geçti” diyen Batıkan Manço babasının adının Türkiye’de pek çok farklı şehirde yaşatıldığını, ancak Belçika’da böyle bir girişim olmasının ayrıca heyecan verici olduğunu söyledi. Batıkan Manço son olarak “Tarif etmesi zor. Burada geçmişimiz de var. Birçok parçanın birleştiği bir girişim oldu” dedi.
Barış Manço’nun büyük oğlu Doğukan Manço ise “Bu sene her ne kadar 60. yıl olsa da Barış Manço buraya bundan da önce gelmişti. Sadece Türkiye-Belçika arası değil, dünya ile bir kültür köprüsü oluşturduğu için bunun aslında onun adına çok daha önceden yapılmış olması gerekirdi. Belçika’nın sahip çıkması çok güzel. Başka ülkeler için de güzel bir örnek” dedi.