Batan geminin malları bunlar: Titanic’ten çıkan eşyalar müzayedede

James Cameron'ın 1998 tarihli filminin de etkisiyle Titanic tüm zamanların en meşhur gemilerinden biri. Kuzey Atlantik'teki trajik kaza sonucu 1517 insan hayatını kaybetmişti. Kazadan kurtarılan bazı eşyalar kazadan 112 yıl sonra açık artırmada.

Kültür Sanat 27 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Titanic, İngiltere'den ABD'ye çıktığı yolculukta batmıştı.

Takvimler 10 Nisan 1912’ye gösterdiğinde İngiltere’nin güneyindeki Southampton limanınından dev bir gemi Yeni Dünya’ya doğru yola çıktı. Denize daha yeni indirilen bu devasa gemi için o kadar yazılıp çizildi ki devrin zenginleri bu yüzen adanın bir kamarasını kapmak için yarışa girişti. Southampton limanından sonra Fransa Cherbourg ve İrlanda’nın Queenstown limanlarından da aldığı yolcularla RMS Titanic adlı bu dev gemi okyanusa açıldı. Gemi, New York’a vardıktan sonra tersi rotayla yine Southampton’a dönecekti. ancak öyle olmadı. Yolculuğun beşinci gününde gemi, Grönland yakınlarında olumsuz hava koşullarına yakalandı. Ardından da korkulan oldu ve bir buzula çarptı. Bir süre sonra da gemi su almaya başladı ve arka kısmı havaya kalktı, ardından ikiye ayrıldı. Ön kısmı yüzlerce metre aşağıdaki dibe doğru inerken arka kısmı bir süre daha su üstüne kalmaya devam etti. Ancak o da bir süre sonra benzeri akıbete uğradı. Kazada 1517 kişi hayatını kayberderken 710 şanslı yolcu da kurtulmuştu. Şimdi, bu kazada kurtulan yolcuların eşyaları açık artırmaya çıkıyor.

Titanic için bu, bir ilk değil

James Cameron’ın bir dönem içim Oscar rekortmeni 1998 yapımı filmi ‘Titanic’ sayesinde tarihin en meşhur gemisi olan bu yüzen adadan geriye kalanlar ABD’de müzayedede yeni alıcılarını bulacak. Henry Aldridge & Sons Ltd, bu akşam Titanic gemisine ait hatıra eşyalarından oluşan bir müzayede düzenliyor. Bazı eşyalar faciada hayatını kaybedenlerin bedenlerinden çıkarıldığı için satışa sunulan parçaların potansiyel olarak büyük meblağlara alıcı bulması bekleniyor.

Geçen yıl geminin restoranından bir menü 97,000 euroya satılırken, boğulan bir Rus yolcuya ait cep saati 113,000 euroya satıldı. Bu yıl ise filmdeki meşhur yüzen kapı Hollywood film müzayedesinde 663.000 euro gibi şaşırtıcı bir fiyata satıldı. Müzayedenin lotları arasında gemi batarken çalan kemanlardan birinin deri kılıfı da yer alıyor. Performanslarıyla yolcuları sakinleştirmeye çalışan kemancılar 1997 yapımı filmde “Beyler, bu gece sizinle çalmak bir ayrıcalıktı” repliğiyle ölümsüzleştirilmişti.

100 yıldır kayıp olan Klimt tablosu 32 milyon dolara satıldı100 yıldır kayıp olan Klimt tablosu 32 milyon dolara satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.