Titanik yolunda benzer son: Titan mürettebatının tamamı öldü

Titanik'e doğru keşif gezisine çıktıktan sonra iletişimin kesildiği Titan'ı arama çalışmalarında, bir uzaktan kumandalı sualtı aracının Titanik yakınlarında Titan'a ait kuyruk konisini bulduğu bildirildi. ABD sahil güvenliği, beş kişilik mürettebatın tamamının öldüğünü doğruladı.

Dünya 23 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Titan mürettebatı. Fotoğraf: Telegraph Belfast

Titanik keşfine çıktıktan 1 saat 45 dakika sonra Newfoundland’in 435 mil güneyinde iletişimin kesildiği denizaltı Titan’da mürettebatın tamamı öldü.

Denizaltının bulunması için seferber olan ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Fransa, Kuzey Atlantik’in hem üstünü hem de altını gemilerle ve askeri uçaklarla aradı. ABD sahil güvenliği, Kanada’nın yolladığı Horizon Arctic gemisinden kontrol edilen sualtı aracının (ROV) Titanik yakınlarındaki arama bölgesinde enkaz alanı bulduğunu bildirdi.

Birinci Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Tuğamiral John Mauger, Titan denizaltısının kuyruk konisinin Titanik’in pruvasından yaklaşık 1600 fit uzaklıkta deniz tabanında bulunduğunu bildirdi. Enkazın, Titan denizaltısının patladığını gösterdiği belirtildi.

Mauger, mürettebattaki kişilerin ailelerine taziyelerini iletti. Deniz aracının içinde İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistan doğumlu iş insanı Şahzada Davud ve 19 yaşındaki oğlu Süleyman, Fransız kaşif ve eski asker Paul-Henri Nargeolet ve OceanGate Expeditions’un kurucusu ve CEO’su Stockton Rush vardı.

Mauger iki gündür sualtından duyulan seslerle ilgili olarak, ‘denizaltının patlamasının sonar şamandıralarının algılayabileceği bir ses üretmiş olabileceğini’ söyledi. Mauger, patlamanın ne zaman gerçekleştiğini bilmenin şimdilik mümkün olmadığını söyleyerek, “Son 72 saattir arama çalışmalarını sürdürdüğümüz için şunu söyleyebiliriz: Suda neredeyse sürekli sonar şamandıralarımız vardı ve bu şamandıralar sudayken herhangi bir felaket tespit etmedik” dedi.

Mürettebattakilerin cesetlerinin bulunup bulunamayacağı ise teyit edilemedi. ROV’ların olay yerinde kalacağını ve bilgi toplamaya devam edeceğini söyleyen Mauger, olay yerinde dokuz gemi, sağlık personelleri ve teknisyenlerin bulunduğunu söyleyen Mauger, “Önümüzdeki 24 saat içinde olay yerindeki personel ve gemileri tahliye etmeye başlayacağız. Ancak deniz tabanındaki operasyonlarımıza ROV’larla devam edeceğiz” diyerek, bu operasyonların ne zaman durdurulacağına dair herhangi bir zaman çizelgesine sahip olmadıklarını söyledi.

Rush’ın eşinin ataları da Titanik kurbanıymış

New York Times’ın haberine göre geziyi düzenleyen şirketin kurucusu ve CEO’su olan Stockton Rush’ın eşi Wendy Rush’ın büyük büyük büyükannesi ve dedesi Isidor ve Ida Straus, 1912’de batan Titanik’in yolcuları arasındaydı. Titanik’in en zengin yolcuları arasında yer alan Isidor ve Ida, büyük kazada hayatını kaybetti. Kurtarılanların anlatımlarına göre Isidor, önce kadın ve çocukların botlara binmesi için geride kaldı. Ida da eşiyle birlikte kalmayı tercih etti.

OceanGate’in iletişim direktörlüğünü yapan Wendy’nin bizzat kendisi de daha önce Titanik enkazını üç kez ziyaret etmişti.

Keşif gezilerinin tehlikeli olduğunun farkındaydı ama bunları göz ardı etti

Rush, Aralık 2022’de CBS Sunder Morning’e verdiği bir röportajda binlerce metre derine inmenin ne kadar riskli olduğunun farkında olduğunu dile getirerek, ‘en büyük korkusunun su yüzeyine çıkamamak’ olduğunu belirtmiş.

“Çıkıntılar, balık ağları, bu ağlara dolanma tehlikesi… Bunun pilotaj tekniğine bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer çıkıntı varsa altına girmeyeceksin. Bir ağ varsa ona yaklaşmayacaksın. Yavaş ve kararlı adımlarla bu tehlikelerden kaçınmak mümkün” diyen Rush, birtakım prosedürler uygulasalar bile keşfi güvenli hale getirmelerinin ‘bir sınırı olduğunu’ vurguladı.

CEO, güvenlik endişeleri hakkında şu sözleri dile getirdi: “Eğer güvende olmak istiyorsanız yatağınızdan çıkmayın. Arabanıza binmeyin. Hiçbir şey yapmayın. Hayatınızın bir noktasında risk almanız gerekiyor, risk-ödül denen şey söz konusu. Sanırım bunu kuralları çiğneyerek de güvenli bir şekilde yapabilirim.”

Arama çalışmalarına gönderilen araçlar

Uzmanlar arama çalışmalarının zorlu koşullar altında gerçekleştiğini belirtti. Hava şartlarının kötü olması, aranacak alanın geniş olması ancak aracın bu alanda çok küçük bir yer kaplaması ve su altının su üstünden daha engebeli olması bu zorlukların başında geliyor. Arama çalışmaları, 30 dakika aralarla tekrarlanan çarpma seslerinin tespit edildiği bir alanda yoğunlaşmıştı.

Bölgeye intikal eden Deep Energy gemisi. Fotoğraf: AA

ABD donanması, 27 bin kiloya kadar olan gemileri çıkarabilen FADOSS gemi kurtarma sistemini bölgeye gönderirken, Deep Energy gemisinin ROV’u da bölgede arama yapıyordu. Deniz aracı bulunduğunda onu olduğu yerden çıkarabilmek için bu ROV’ların aracın etrafına halat geçirmesi gerekiyor. Ne var ki Deep Energy’nin ROV’ları sadece 3 bin metre derinliğe inebiliyor. Donanmanın CURV-21 adındaki ROV’ları 6 bin metreye kadar inebiliyor, daha önce de Güney Çin Denizi’nde 3 bin 700 metre derinlikteki bir savaş uçağını kurtarmayı başarmış olsa da donanma arama çalışmalarında bu aracın sahaya sürülüp sürülmediği hakkında bir bilgi paylaşmadı.

Victor 6000. Fotoğraf: Ifremer

Öte yandan Fransa’nın yolladığı su altı robotu Victor 6000’in makinistine göre şu an bölgede en derine dalabilen araç Victor. Victor 6000’in halat geçirmek ya da sıkışmış bir gemiyi kurtarmak gibi manevralar yapmak için uzaktan kontrol edilebilen kollara sahip olduğunu söyledi. Robotu işleten Fransız Devlet Okyanus Araştırma Enstitüsü Ifremer’in deniz operasyonları müdürü Olivier Lefort, Victor’un denizaltıyı tek başına kaldırabilecek güçte olmadığını belirterek, robotun Titan’ı yüzeye çıkarma kapasitesine sahip başka bir gemiye bağlanabileceğini söyledi. Tabii artık geriye kurtaracak bir mürettebat kalmadı.

Titanik’in ne kadar derin olduğunu ve kurtarma çalışmalarının ne kadar meşakkatli olabileceği 100News’in paylaştığı illüstrasyonlu videoda gözler önüne seriliyor.

Titan'ın bir sürü teknik sorunu varmış: Kayıp aracın belgeseli geliyorTitan’ın bir sürü teknik sorunu varmış: Kayıp aracın belgeseli geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.