‘Bazı Kentler Yıkılmaz’ belgeseli Antakya’nın medeniyet mirası hatırlatacak

Halen 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkilerini yaşayan Antakya'nın tarihsel serüveni 'Bazı Kentler Yıkılmaz' belgeselinde anlatılacak. Nuri Koçak'ın çekeceği belgesel dört bölümden oluşacak.

Kültür Sanat 2 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Senarist Jale Nakkaşoğlu, Yönetmen Nuri Koçak ve Gazeteci / Yazar Osman Şenkul, Akdeniz havzasının kadim kenti Antakya’nın, içinde bulunduğu bölgedeki tüm uygarlıklar ile ilişkilerini ve tarihsel gelişmelere olan etkisini kapsayan bulgularını bir araya getirerek.

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta saat 04.17’de 7.7 ve aynı gün Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye’deki 11 ili ve milyonlarca insanı etkiledi. Resmi verilere göre depremlerde 53 bin 537 yurttaş hayatını kaybetti. Antakya depremin yıkıcı etkilerini en çok hisseden şehirlerden biri. Tarihi kent bugün hala yaralarını sarmaya çalışırken Antakya kentinin tarihsel özellikleriyle ilgili bir belgesel çekilecek

Depremden çok kısa süre sonra bir araya gelen senarist Jale Nakkaşoğlu, yönetmen Nuri Koçak ve gazeteci – yazar Osman Şenkul Akdeniz havzasının kadim kenti Antakya’nın, içinde bulunduğu bölgedeki tüm uygarlıklarla ilişkilerini ve tarihsel gelişmelere olan etkisini kapsayan bulgularını bir araya getirerek bir belgesel hazırlıyor. Belgeselin sunuculuğunu Barış Atay üstleniyor.

‘Bazı Kentler Yıkılmaz’ belgesel ekibi.

‘Bazı Kentler Yıkılmaz’ adlı belgesel toplam dört bölümden oluşacak. İlk bölümde Antakya’nın geçmişine bir yolculuğa çıkılacak. Bu bölümde kentin geçmişindeki önemli olaylar canlandırılacak. M.S 40’lı yılların anlatıldığı bu bölümde Petrus (Saint Peter), Barnabas ve Pavlos’un Antakya’ya gelişi anlatılacak. İkinci bölümde son depremde büyük ölçüde yıkılan Ebu Neccar camisinin öyküsüne odaklanılacak. Havarilerin Antakyalı marangoz Ebu Neccar’la dostlukları, Habibi Neccar ile Barnabas ve Pavlus arasındaki konuşmalar yer alacak.

‘Bazı Kentler Yıkılmaz’ belgeseli dört bölümden oluşuyor.

Belgeselin üçüncü bölümü ise 23 asır önce Suriye ve Lübnan üstünden Antakya’ya ticaret yapmak için gelen ve bir bölümü kenti beğenip buraya yerleşen Antakya Yahudileri’ne odaklanacak. Belgeselin dördüncü ve son bölümünde ‘yüzyıllardır Sünniler, Nusayri Alevileri, Süryaniler, Katolikler, Ortodoks ve Yahudiler’den oluşmuş bir mozaik’ diye tanımlanan Antakya’nın yakın tarihi ele alınacak. Bu bölümde ‘Medeniyetler Başkenti’ni yeniden kazanmak, yaralarını sarmak için mimarlık, tasarım, restorasyon, şehircilik alanlarında dünyada ve ülkemizdeki uzmanların görüşlerine yer verilecek.

Belgesel ekibinin üyeleri projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Tarihi boyunca ilklerin yaşandığı, tarihçi Cicero’nun ‘En bilge insanların bulunduğu, en özgürlükçü araştırmaların yapılabildiği, kalabalık bir kent’ diye söz ettiği Antakya’yı bütün yönleriyle tanıtmak ve sahip olduğu benzersiz değerlerin yeniden yaşamasına katkı yapmak için bir belgesel projesi hazırladık.”

Antakya yeniden nasıl ayağa kalkar?Antakya yeniden nasıl ayağa kalkar?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.