Belgeselci Koray Kesik’e muamma gözaltı

Belgeselci Koray Kesik üç gece önce evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Neden gözaltına alındığı hala bilinmiyor, çünkü soruşturma dosyasında gizlilik kararı var. Belgesel sinemacılar Kesik'in derhal serbest bırakılmasını istiyor.

Kültür Sanat 5 Mayıs 2024

‘Kanun Hükmü’ belgeselinin gösteriminin yasaklanmasıyla eşzamanlı olarak filmin kamera ekibinden Koray Kesik 2 Mayıs gecesi İzmir’deki evinden gözaltına alındı. Kesik’in gözaltına alındığını ‘Kanun Hükmü’nün yönetmeni Nejla Demirci duyurdu. Üç gün geçmesine rağmen Kesik’in neden gözaltına alındığı bilinmiyor.

Belgeselci ve görüntü yönetmeni Kesik’in savunmasını üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) hukuk birimi sinemacının gözaltı süreciyle ilgili açıklama yaptı. Buna göre sonra Kesik’e 24 saat avukatıyla görüşme yasağı getirildi. Sonra da 24 saat gözaltı süresi üst üste üç kere uzatıldı. Görüşme yasağının sona ermesiyle MLSA Hukuk Birimi’nden Av. Fatih Aydın, Kesik’le görüştü. Ardından yapılan açıklamada Kesik’in durumunun iyi olduğu bildirildi.

Kesik’in neden gözaltına alındığı bilinmediği gibi soruşturmayla ilgili gizlilik kararı nedeniyle suçlamalarla ilgili de bilgi yok. Ama Kesik’in belgesel çalışmalarını içeren dijital materyale de elkonduğu öğrenildi.

Belgesel sinemacılar: Kesik derhal serbest bırakılmalı

Koray Kesik’in sinemacı meslektaşları, arkadaşlarının gözaltına alınması ve sebebiyle ilgili bilgi verilmemesi konusunda Sanat Çalışma Galerisi’nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Belgesel Sinemacılar Birliği’nin kurucularından Nalan Sakızlı okudu: Sakızlı “Yine bir gece baskını. Bu kez götürülen Koray Kesik. Sebep? Bilmiyoruz. Belgesel alanında 30 yılı aşkın süredir sayısız önemli belgesele görüntü yönetmeni olarak imzasını atmış, arkadaşımız olmuş, dostumuz olmuş biri Koray Kesik. 3 Mayıs’ta gece yarısı operasyonuyla gözaltına alındı. Gözaltına alanlar ne arıyordu bilmiyoruz ama ne bulacaklarını biliyoruz. Koray’ın kamerasında, bilgisayarında, hafızasında bulacakları tek şey belgesel sinemadır” dedi, Koray’ın gözaltına alınmasını, arşivine elkonmasını asla kabul etmediklerini, kendisinin derhal serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

'Kanun Hükmü'ne yasak ve gözaltı‘Kanun Hükmü’ne yasak ve gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.