Berlin Bergama Müzesi’nde 14 yıl boyunca kapı duvar

İzmir Bergama'dan Berlin'e götürülen ve Zeus Altarı'na da ev sahipliği yapan Berlin Bergama Müzesi'nde 14 yıl sürecek büyük çaplı restorasyon başlıyor. Müze, güney kanadında başlayan restorasyon projesi kapsamında 2037 yılına kadar kapalı kalacak

Kültür Sanat 25 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Berlin'deki Müze Adası'nda bulunan Bergama Müzesi, 2037'ye kapalı kalacak.

Berlin Bergama Müzesi 2037 yılına kadar kapalı kalacak. Hazırlıkları aylar önce duyurulan restorasyon kapsamında Berlin’deki Müze Adası’nda bulunan tarihi yapının güney cephesi bakıma alınıyor. 14 yıl sürecek restorasyon boyunca müze ziyarete kapalı kalacak. Diğer bir deyişle ünlü Zeus Altarı’nı bu süre içerisinde görmek mümkün olmayacak. Bu uzun soluklu sürecin zaruri olduğunu belirten müze yetkilileri aksi takdirde yenileme çalışmalarının çok daha uzun süreceğini söyledi.

Bergama Müzesi, Almanya’nın en çok ziyaret edilen yeri

Yeni bir arkeolojik rotanın da inşa edileceği Bergama Müzesi, Berlin’e gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği duraklardan biriydi. Bu da kente önümüzde süreçte gelecek turistler için üzücü bir haber. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’ye göre, 20. yüzyılın başlarında inşa edilen müze binasının bir kısmı “kötü yapısal durumda” ve bu da binayı hem ziyaretçiler hem de sergiler açısından elverişsiz hale getirmiş durumda. Restorasyon çalışmaları, nem ve eskimiş teknik sistemlerin faktörlerin neden olduğu yapısal hasarı ortadan kaldıracak.

Bergama Antik Kenti’ndeki Zeus Altarı, yerinden sökülüp, Berlin’e götürülmüştü.

Müzeler Adası’ndaki beş müzeden biri olan Almanca adıyla Pergamonmuseum, 20 yıllık bir inşaat sonucu 1930 yılında tamamlanmıştı. Bergama Zeus Sunağı ve Milet Pazar Yeri Kapısı gibi 19. yüzyılda Anadolu’dan götürülen tarihi yapıların yanı sıra yine o dönem Osmanlı toprağı olan Irak’tan kaçırılan İştar Kapısı müzede sergilenen en önemli eserler arasında.Klasik Antik Çağ, Antik Yakın Doğu ve İslam Sanatı koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzedeki çoğu eser 2. Dünya Savaşı sonrası ganimet olarak St. Petersburg’a (Leningrad) götürüldü. Eserlerin bir bölümü 1958’de Doğu Almanya’ya iade edilmişti.

10Haber antik kentleri geziyor: Kalbi buruk Pergamon10Haber antik kentleri geziyor: Kalbi buruk Pergamon

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.