Ak Parti vekili Kırkpınar’a İzmir’i sorduk: İYİ Parti’nin aday çıkışı ‘kumar masası’nı hatırlattı

2024 yerel seçimlerinin ilk adayı İYİ Partili Ümit Özlale oldu. Ak Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir’de yaşanan siyasi gelişmeleri 10Haber’e değerlendirdi. Ak Partili Kırkpınar, ‘İYİ Parti adayını açıkladı ama’ diyerek ‘kumar masası’ hatırlatması yaptı.

Siyaset 16 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yerel seçimlerde adaylığı kesinleşen ilk isim, İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale oldu. Özlale, İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı ilan edildi.

“CHP’nin kalesi” denilen İzmir’de İYİ Partili Özlale’nin adaylığını bizzat İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener duyurdu.

İYİ Parti’ye “CHP’nin oylarını bölecek, Ak Parti’yi güçlendirecek” eleştirisi geldi. Yıllar sonra iki muhalefet partisi Ak Parti’nin yanı sıra birbirlerinin rakibi oldu.

İYİ Parti’nin adayı Ümit Özlale, yerel seçim çalışmasına başlarken, CHP’de ise kongre süreci nedeniyle bir gerilim var. “Çarşaf liste mi yoksa blok liste mi” tartışması, CHP’de ciddi bir boyuta taşındı. Bugün, 16 Eylül 2023 Cumartesi günü CHP’nin kongresi gerçekleştirilecek.

İzmir kongresinin adayları 10Haber'e konuştu: Antidemokratik uygulamada Ak Parti'yi geçtikİzmir kongresinin adayları 10Haber’e konuştu: Antidemokratik uygulamada Ak Parti’yi geçtik

Yerel seçime hızlı giren İzmir’deki son durumu, Ak Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar konuştuk.

Ak Partili Kırkpınar, öncelikle kendi partisinin İzmir’de aday belirleme sürecini anlattı.

“Biz 22 yaşında ve hiç seçim kaybetmemiş bir partiyiz. Özellikle bu son seçimler için de ‘yüzyılın seçimi’ dedik ve onlarca partiden oluşan bir masaya karşı çok önemli bir başarı elde ettik” diyen Kırkpınar şunları söyledi:

“Bu başarıyı nasıl elde ettiysek, bugüne kadar sırtımızı nereye dayadıysak, hangi metotlarla bu başarıyı elde ettiysek, bu seçimde de aynısını yapacağız. Bizim gücümüz millet, biz sırtımızı millete dayıyoruz. Eksiğimizi de fazlamızı da milletle paylaşıyoruz. Millet de bizimle sandıkta hesaplaşıyor. Şükürler olsun ki yine destek aldık.

İzmir için en doğru aday, İzmir’e en iyi hizmet edecek aday kim, biz buna bakıyoruz.

İzmir’in eksikleri neler? İzmir’in onlar yüzlerce eksiği var. Bu eksiklikleri çözebilecek Ak Parti belediyeciliğini iyi temsil edebilecek ama aynı zamanda İzmir’in eksikliklerini de görebilecek, en önemlisi de İzmirlinin desteğini alacak aday profilini belirlemeye çalışıyoruz. Aday profili diyorum dikkat ederseniz, çünkü bizim için kişilerden ziyade aday profili önemli…

İzmir’de nasıl seçim kazanılır ve sonrasında nasıl başarılı olunur, bunun üzerine çalışıyoruz. O profilin netleşmesi ve o profil üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile MYK ve MKYK üyelerimizin belirleyeceği seçim stratejisi ile bir yol haritası, adayı belirleyeceğiz. Ancak dediğim gibi isim önemli değil. Önemli olan bu vizyonu kendisinde bulundurabilecek bir şahsiyetin olması. Bunu ifade eden, bunları karşılayan onlarca aday bulunabilir Ak Parti’de. Dolayısıyla biz sadece kendimize bakıyoruz.”

İYİ Parti’de kafalar karışık: Zorlu ‘kendi adayımız’ dedi, Akşener yumuşattıİYİ Parti’de kafalar karışık: Zorlu ‘kendi adayımız’ dedi, Akşener yumuşattı

‘Açık kapı bıraktıklarını görüyoruz’

İYİ Parti’nin İzmir adayı olarak Ümit Özlale’yi açıklamasını değerlendiren Ak Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, ‘kumar masası’ hatırlatması yaptı.

Kırkpınar, şunları anlattı:

“Onlar kendi adaylarını açıkladılar, bu şekilde devam edeler mi etmezler mi, net bir şey yok. Her ne kadar ‘biz 81 vilayette ayrı ayrı seçimlere gireceğiz’ deseler de, geçmişte onlarca kez tecrübemiz oldu. ‘Ayrılıyoruz, bu masa kumar masası’ deyip de ertesi gün o masaya geri dönüldüğünü de gördük. Ayrıca, bazı açıklamalarda, açık kapı bıraktıklarını da görüyoruz.

Biz pozisyonumuzu bunlara göre belirlersek hata yaparız. Bizim belli kriterlerimiz var, düşüncemiz var. Onların ne yapacağı bizi ilgilendirmiyor, bizim ne yapacağımız önemli. Bugüne kadar adayı biz belirledik İzmir’de. Bizim adayımıza göre diğer partiler pozisyon aldı. Yine biz aynı şeyi yapacağız. Adayımızı belirleyeceğiz ve yolumuza devam edeceğiz.”

Erdoğan, ‘İYİ Parti masayı terk edip milli ve yerli duruş sergilemeli’ dedi, Akşener güldü: Seçime dair derin bir endişe içinde…Erdoğan, ‘İYİ Parti masayı terk edip milli ve yerli duruş sergilemeli’ dedi, Akşener güldü: Seçime dair derin bir endişe içinde…

Akşener’den ‘kumar masası’ çıkışı

İYİ Parti lideri Meral Akşener, genel seçim sürecinde, 6’lı masanın CHP lideri Kemal KIlıçdaroğlu’nu aday göstermesine tepki gösterip masadan kalkmış ve 3 Mart 2023’te, İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısının ardından “Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız” diyerek masadan ayrıldığını ve dönmeyeceğini duyurmuştu. Ancak bu açıklamadan sonra Akşener, masanın diğer partilerinin girişimiyle ikna edilmiş ve masaya geri dönmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.