Berlinale’de bir ilk: Lupita Nyong’o festival tarihinin ilk siyahi jüri başkanı oldu

'12 Yıllık Esaret' filmiyle Oscar alan, 'Black Panther', 'Biz' filmleriyle tanınan yazar, yapımcı Lupita Nyong'o 2024'te Berlin Film Festivali'nin jüri başkanı seçildi. Nyong'o bu festival tarihinin ilk siyahi jüri başkanı oldu.

Kültür Sanat 12 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Lupita Nyong’o; kimilerini onu Oscar ödülü aldığı ’12 Yıllık Esaret’ filminden tanıyor, kimileri ise ‘Black Panther’ filminden… Oysa oyuncu olmanın ötesinde yazar, yönetmen ve yapımcı o. Şimdi bu meziyetlerine bir yenisini ekledi.

Berlin Film Festivali Lupita Nyong’o’nun 2024’teki festivalde jüri başkanı olacağını açıkladı. Lupita Nyong’o 15 Şubat’ta başlayacak festivalin tarihinde jüri başkanı olan ilk siyahi sinemacı oldu.

Kenyalı siyasetçi Peter Anyang’ Nyong’o’nun kızı olan Lupita Nyong’o ailesi siyasi baskılar nedeniyle Meksika’ya taşındığı için 1983’te Mexico City’de 1983’te doğdu. Üç yaşından itibaren de Kenya’da büyüdü ve sonra ABD’de okudu.

Lupita Nyong’o, ’12 Yıllık Esaret’ filminde bir köleyi canlandırıyordu.

Sanata adanmış bir hayat

ABD’de Hampshire College’da Film ve Tiyatro Çalışmaları okuyan oyuncu Yale School of Drama’da eğitim aldıktan sonra oyunculuk kariyerine başladı ve ’12 Yıllık Esaret’ filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandı. 2015’te sahnelenen ‘Eclipsed’ oyunuyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Tony Ödülü’ne aday gösterildi. 2018 yapımı ‘Black Panther’ filminde ve 2022’deki devamında Nakia rolünü üstlendi. Oyuncu Jordan Peele’nin korku filmi ‘Biz / Us’ filminde de başrolde rol almıştı.

Oyunculuk kariyerinin yanı sıra ‘Sulwe’ adlı çocuk kitabını yazan -ki New York Times’in çoksatanlar listesine girmişti- Lupita Nyong’o cinsel tacizin önlenmesi, kadın hakları ve hayvan hakları için çalışmalar yapıyor. 2014 yılında People tarafından en güzel kadın seçilen sinemacı 2020 yılında Forbes tarafından Afrika’nın En Güçlü 50 Kadını listesine girmişti.

Berlin'in orta yerinden barış çağrısıBerlin’in orta yerinden barış çağrısı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.