BİFO İtalyan şef Carlo Tenan’a emanet

BİFO'nun yeni sürekli şefi belli oldu. Türkiye'nin dünya çapındaki orkestrası artık ünlü şef Carlo Tenan'a emanet. Besteci yönüyle de bilinen şef, Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay ile birlikte BİFO'nun 2023-2024 programını açıkladı. İstanbul bu sezon dünya çapında solistleri ağırlayacak.

Kültür Sanat 7 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin en önemli müzik topluluklarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) yeni sürekli şefini açıkladı. Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşen toplantıda Sascha Goetzel sonrası dönemde orkestraya yön verecek yeni ismin İtalyan şefi Carlo Tenan olduğu duyuruldu.

Besteci yönüyle de tanınan İtalyan şefi Carlo Tenan, böylece orkestranın yeni sürekli şefi oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren İtalyan şef, orkestranın sanat yönetmenliği görevini de üstlenecek. İtalyan şef, Del Maggio Musicale Fiorentino, Roma Ulusal Santa Cecilia Akademisi, Tokyo Filarmoni Orkestrası, Konzerthaus Berlin, Venedik La Fenice ve Palermo’da Massimo gibi tiyatro orkestralarının yanı sıra Verdi di Milano, Slovenya Filarmoni, Inssbruck, Linz Bruckner Orkestrası gibi prestijli uluslararası orkestraları da yönetti.

Cumhuriyetin 100.yılında Fazıl Say’dan senfoni

12 Ekim’de yeni sezonun ilk konseriyle Zorlu PSM’de sahne alacak olan BİFO, besteci ve piyanist Fazıl Say’a eşlik edecek. Açılış konserinde Say, Borusan Sanat’ın Cumhuriyetin 100. yılı için sipariş ettiği yeni senfonisinin dünya prömiyerini seslendirecek. Eser, ünlü piyanistin altıncı senfoni bestesi olma özelliği de taşıyor. Cumhuriyetin 100. yılı için eser siparişi verilen tek isim Fazıl Say değil. 23 Ekim’de Cem Oslu’nun,  9 Mayıs 2024’te ise Zeynep Gedizoğlu’nun Cumhuriyetin 100. yılı için sipariş üzerine besteledikleri eserleri Zorlu PSM’de prömiyerlerini yapacak. Gelelim sezonun diğer ayrıntılarına.

BİFO, 2023-2024 sezonunda dünyaca ünlü solistlere eşlik edecek. Cinsiyet eşitliği konusunda uzun süredir çalışmalar yürüten ve programlamada bunu gözeten orkestra Fatma Said, Joyce DiDonato ve Bomsori Kim gibi dünya çapında isimleri İstanbullu müzikseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

BİFO yıldız solistlere eşlik edecek

12 Ekim’de Zorlu PSM’de gerçekleşecek açılışın ardından 19 Ekim’de dünyaca ünlü piyanist Süher ve Güher Pekinel kardeşler, Can Çakmur, Dorukhan Doruk, Eda Seviniş, Korkmaz Can Sağlam, Naz İrem Türkmen, Veriko Tchumburidze ve Emir İlgen BİFO ile aynı sahneyi paylaşacak. ‘Dünya Sahnelerinde Genç İsimler’ adlı konseri James Judd yönetirken genç meslektaşı Maximilian Cem Haberstock da sahnede olacak.

Takvimler 2 Kasım’ı gösterdiğinde ise BİFO, Onursal Şefi Gürer Aykal yönetiminde anlamlı bir konsere imza atacak. Türk tarihinin ilk oratoryosu olan ve Ahmed Adnan Saygun’un 1943 yılında bestelediği ‘Yunus Emre’ müzikseverlerle buluşacak. Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen oratoryoyu şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki Magma Filarmoni Korosu seslendirecek. Soprano Hale Soner, mezzosoprano Nesrin Gönüldağ, tenor Ayhan Uştuk ve bas Tuncay Kurtoğlu da Gürer Aykal’ın yönetikindeki bu özel gecede sahnede olacak.

Kahire doğumlu soprano Fatma Said, prestijli Opus Klassik ödülünü kazanmıştı.

Fatma Said ve Nemanja Raduloviç İstanbul’a geliyor

16 Kasım’da sezonun bir diğer özel buluşmasında Leyla Gencer Şan Yarışması birincisi, dünyaca ünlü Mısırlı soprano Fatma Said İtalyan operalarını seslendirecek. Zorlu PSM’deki konserde Opus Klassik ödüllü sopranoya Carlo Tenan yönetimindeki BİFO eşlik edecek. Gecede Verdi, Rossini, Respighi ve Mozart’ın İtalyanca operaları seslendirilecek.

Aralık ayına geldiğimizde ise İstanbul yine yıldız bir solisti ağırlayacak. Sırp kemancı Nemanja Raduloviç, beş yıllık bir aranın ardından yeniden BİFO ile sahneyi paylaşmak üzere şehre geliyor. Bugüne kadar Londra Filarmoni Orkestrası, Vancouver Senfoni, NDR Hamburg, Leipzig Gewandhaus, BBC Filarmoni gibi prestijli toplulukları yöneten George Pehlivanian’ın şefliğini üstlendiği konserde, ünlü kemancı, Beethoven’ın Keman Konçertosu’nu seslendirecek.

Bir BİFO klasiği haline gelen Yeni Yıl Konseri’nde ünlü soprano Marina Rebeka ile tenor Jonathan Tetelman, operanın en sevilen aryalarını seslendirecek. Carlo Tenan yönetimindeki BİFO’nun solistlere eşlik edeceği konserde Puccini, Verdi, Catalani ve Giordano gibi bestecilerin sevilen eserleri yorumlanacak. 11 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşecek bu konserin mekânı ise tıpkı diğer etkinliklerde de olduğu gibi Zorlu PSM.

Finnegan Downie Dear’ın yöneteceği Romantizmin Işıltısında başlıklı konserde ise BİFO, kemancı Alexandra Conunova’ya eşlik edecek. 18 Ocak’taki konserde Çaykovski’nin ‘Keman Konçertosu’ ve ‘6. Senfonisi’ seslendirilecek. 15 Şubat’ta müzikseverlerin karşısına Uzak Doğu’nun en özel solistlerinden biri çıkacak. Henüz 11 yaşındayken New York Filarmoni Orkestrası ile birlikte sahneye çıkan ve kariyeri boyunca Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Daniel Harding, Paavo Järvi’nin yanı sıra Mariss Jansons gibi şeflerle sahne alan Midori’ye, Carlo Tenan yönetimindeki BİFO eşlik edecek.

7 Mart 2024 tarihinde Gürer Aykal’ın yöneteceği konserde BİFO, dünyaca ünlü bir diğer keman virtüözü Valeriy Sokolov’a eşlik edecek. Rus besteciler Prokofyev, Mussorgski ve Çaykovski’nin eserlerinden oluşan bir seçkiyi seslendirecek olan Sokolov, kariyeri boyunca dünyanın en önemli konser salonlarında unutulmaz performanslara imza attı. 2024 yılının baharını kutlarken 21 Mart akşamı operanın yıldız ismi Joyce DiDonato Zorlu PSM’de performans sergileyecek. Carlo Tenan yönetimindeki BİFO’nun ünlü mezzosopranoya eşlik edeceği konserde Hector Berlioz ve Richard Strauss’un eserleri seslendirilecek.

Amerikalı mezzosoprano Joyce DiDonato’nun ardından İstanbul bir başka özel ismi ağırlayacak. Genç kuşağın yıldız isimlerinden Koreli Bomsori Kim’e şef Gergely Madaras yönetimindeki BİFO eşlik edecek. Super Bowl’daki performansıyla özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir ün kazanan Bomsori Kim, 4 Nisan 2024’teki konserde Max Bruch’un ‘Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Sezonun sonuna yaklaşırken bu kez Büyüklerden Küçüklere Masallar başlığıyla düzenlenecek etkinliğe göz atıyoruz. 20 Nisan’da gerçekleşecek olan konserde Francisco Valero-Terribas, BİFO’yu yönetecek. Prodüksiyonları ile dünya çapında ün kazanmış olan The Per Poc Puppet Company ilk kez BİFO ile aynı sahneyi paylaşacak.

2023-2024 sezonunun kapanış konseri Cumhuriyetin 100. yılı için BİFO tarafından sipariş edilen bir eserin dünya prömiyerine sahne olacak. Zeynep Gedizlioğlu’nun bestelediği eser, ABD’de başarılı çalışmalara imza atan şef Nisan Ak yönetimindeki orkestra tarafından seslendirilecek. Kapanış konserinin yıldızı ise Çinli genç piyanist Zee Zee olacak.

Henüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev'i takdimimizdirHenüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev’i takdimimizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.