Billie Eilish ve Nicki Minaj’dan yapay zekaya karşı açık mektup

Billie Eilish ve Nicki Minaj müzik endüstrisinde yapay zekânın "yağmacı" gibi kullanımının durdurulması çağrısı yaptı. Çağrıda yalnız olmayan ikiliye 200'ü aşkın müzisyen destek verdi.

Kültür Sanat 3 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Drake ve The Weeknd’in seslerini taklit etmek için yapay zeka kullanılan bir şarkının internette viral olmasının ardından yapay zekanın nasıl kullanılacağı tartışması büyüyor. Sanat dünyası son yıllarda hayatımıza giren kavrama endişeyle yaklaşıyor. Sanatçıların önemli bölümü yapay zekanın geleceği konusunda karamsar. Bunda mevcut uygulamaların yarattığı sonuçların etkisi çok büyük. Aralarında Billie Eilish ve Nicki Minaj gibi çok dinlenen müzisyenlerinde yer aldığı bir topluluk yapay zeka kullanımıyla ilgili açık mektup yayınladı.

Billie Eilish, Nicki Minaj ve daha pek çok müzisyen imzaladı

Aralarında Billie Eilish, Nicki Minaj ve Katy Perry’nin imzaladığı açık mektupta kontrol edilmediği takdirde yapay zekanın “dibe doğru bir yarış başlatacağı” uyarısı var. Bilindiği üzere YouTube dahil pek çok platform müzikte yapay zekanın kullanımı konusunda çeşitli araştırmalar yapıyor.

Bu gibi uygulamaların yaygınlaşmasında endişe eden müzisyenler yayınladıkları açık mektupta “Sanatçıların seslerini ve benzerlerini yapay zeka kullanımına karşında koruma sağlamalıyız. Sanatçıların onay verdiğinden ve çalışmalarının yapay zeka sistemlerinde kullanılması için uygun kredi ve tazminat aldıklarından emin olmak, daha sorumlu bir yaklaşımın temeli olmalıdır” dendi.

Yapay zeka Drake ve The Weeknd’e düet yaptırmıştı

Sinema endüstrisinin aylar süren ve sonuç veren grevinde olduğu gibi müzisyenler de şirketlerden müzikte yapay zeka kullanımının sınırlanması konusunda güvence istiyor. Yapay zekanın sorumsuzca kullanılmasının hak ihlalini doğuracağını belirten Artists’ Right Alliance (Sanatçı Hakları Birliği) bunun yaratacağı sorunlara da değindi. Yapay zekanın denetimsiz kullanılmasının insan hakları ihlali olacağını vurguladı.

Beyoncé önyargıları da listeleri de kırdı geçtiBeyoncé önyargıları da listeleri de kırdı geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.