Bir antik tiyatro daha gün yüzüne çıkarıldı: Karşınızda Thera

Muğla'da kadim uygarlıklardan Karyalıların önemli yerleşim yerlerinden biri olan Thera Antik Kenti'nde arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan 2 bin kişilik antik tiyatro, yakında ziyarete hazır hale getirilecek.

Kültür Sanat 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Büyük İskender’in Makedonya’dan Anadolu’ya geçtikten sonra en çok mücadele ettiği uygarlıklardan biri Karyalılardı. Muğla’nın Ula ilçesi sınırlarından yer alan tarihi Thera, Büyük İskender’in kuşatmasına en çok direnen kentlerden biri olmuştu. Deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte bulunan antik kentte günümüzde arkeolojik kazılar devam ediyor.

Thera Antik Kenti’nde, iki yıldır Muğla Müze Müdürlüğü başkanlığında, Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ile Ula Belediyesinin desteğiyle kazı ve temizlik çalışmaları sürdürülüyor. Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran, yaptığı açıklamada oluşturulan gezi güzergahlarıyla ziyaretçilerin antik kenti rahat gezebilmelerinin sağlandığını söyledi. Tarihi alandaki kazı ve temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirten Savran, çalışmaların ağırlıklı olarak kentin görülebilen yapılarında yoğunlaştığını ifade etti.

Thera Antik Kenti, deniz seviyesinden 800 metre yüksekte kurulu.

Thera Antik Tiyatrosu’nda konser

Tiyatro ve daha önce kaçak kazılarla hasar görmüş oda mezarlarını açtıklarını aktaran müze müdürü Gülnaz Savran, “Gün yüzüne çıkarılan tiyatro çok hasar görmüş durumda. Tiyatronun çizimlerine başladık. Çizimlerin ardından restorasyon, restitüsyon ve rölöve çalışmalarının da tamamlanması gerekiyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Thera Antik Kenti’nin en önemli yapısı tiyatroyu restore ederek, bu bölgeyi kültürel faaliyetlerin devam edeceği, konserlerin verileceği bir alana dönüştürebiliriz” dedi.

Thera Antik Kenti’nin doğal yapısı dolayısıyla temeli kaya olan kaya evlerini de açığa çıkardıklarını anlatan Savran, kazı çalışmalarında kentin hem kimliğini hem de tarihini aydınlatan pek çok buluntuya rastladıklarını söyledi. Çok çeşitli sikkeler ve seramik parçaları çıkardıklarını anlatan Savran, özellikle seramik parçalarındaki çeşitliliğin kentte çok yoğun bir nüfus bulunduğunu ve ticaretin çok yaygın olduğunu gösterdiğini belirtti.

Thera Antik Kenti’ndeki kazıları yürüten arkeolog Hüseyin Kaya yaptığı açıklamada yaklaşık 2 bin kişilik tiyatronun ana kayanın tıraşlanarak yapıldığını ve tiyatroda şu an için birkaç oturma basamağı kaldığını söyledi.

Phaselis'te İskender ve Sezar'ın yürüdüğü cadde ortaya çıkarıldıPhaselis’te İskender ve Sezar’ın yürüdüğü cadde ortaya çıkarıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.