En eski kent Çatalhöyük’ün belleğinden çıkanlar bu sergide
Konya'da dokuz bin yıl öncesine ışık tutan Çatalhöyük'ten 1960'lı yıllarda yurt dışına kaçırılan Ana Tanrıça heykeli, uzun bir maceranın ve hukuk mücadelesinin ardından geri geldi. Konya'da Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi'nde sergileniyor.
Çatalhöyük Ana Tanrıça Kültü Çatalhöyük’ten günümüze kalan en önemli eserlerin başında geliyor. Çatalhöyük kazıları sırasında bulunan heykelcikler o dönemin inançları hakkında en büyük ipuçları. Pişmiş toprak ve taştan yapılmış bu heykelcikler genellikle beş ila 15 santim arasında değişen büyüklükte. Şişman, iri göğüslü, büyük kalçalı ve zaman zaman doğum yapar vaziyette tasvir edilmişler. Bu halleriyle bolluk ve bereketi temsil ettikleri düşünülüyor.
İşte bu heykellerden biri Çatalhöyük’te 1960’lı yıllarda yapılan kazılar sırasında ortaya çıkmıştı. Fakat dokuz bin yıl öncesine ışık tutan Ana Tanrıça Heykelciği yurt dışına kaçırılmıştı. Şimdi heykel ait olduğu topraklara döndü. ABD’deki Shelby White koleksiyonunda bulunan heykelcik Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle yeniden Türkiye’ye getirildi.
Bir süre Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen heykelcik sonra da Konya Müzesi’ne taşındı. Heykelcik Uluslararası Kültür Varlığı Yasadışı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’nde Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan Anadolu topraklarında yaşayan uygarlıkların miras olarak bıraktığı eserleri korumanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca “Bugün sergimizde bir eserimiz, Çatalhötük’ten 1960’lı yılların sonunda kazılar sırasında kaçırılmış. Büyük mücadelelerle ABD’den getirildi” diyerek heykelin dönüş yolculuğunu anlattı.
Türkan,Ana Tanrıça Heykelciğinin yanı sıra, jandarma ve polis tarafından ele geçirilen bazı eserlerin de müzede sergilendiğini de açıkladı.