Aşırı sağcılar yapay zekayı nasıl silah haline getirdi?
ABD'nin Tennessee eyaleti şarkı yazarları ve müzik profesyonellerinin sesini yapay zekanın kötüye kullanımından korumayı öngören bir yasa hazırladı. Yasa Benzerlik Ses ve Görüntü Güvenliğini Sağlama (ELVIS) Yasası olarak isimlendirildi.
Yapay zeka kullanımı ve etik sınırları günümüzün en popüler tartışma konularından biri. Sanat dünyası da bu tartışmalardan muzdarip. Hatta yapay zeka kullanımı geçen yıla damga vuran Hollywood yazarlar ve oyuncular grevinin bile en temel anlaşmazlıklarından biriydi.
Bugüne kadar ünlü isimlerin ses ve görüntülerinin yapay zeka teknolojisiyle izinleri dahi olmadan kullanıldığı örnekler görmüştük. Müzik dünyasında yapay zeka aracılığıyla ikonik şarkıları birbirinden önemli isimlere seslendiren ya da sanatçıların seslerini bir araya getiren düetler yapılmıştı. Ancak bu durum tartışmaları da beraberinde getirmişti.
Şimdi, ABD’nin Tennessee Eyaleti Valisi Bill Lee şarkı sözü yazarlarını, sanatçıları ve müzik endüstrisinde çalışanları “yapay zekanın olası tehlikelerine” karşı korumayı öngören yasayı imzalayarak sanatçıları korumayı hedefliyor. Böylece Tennessee müzisyenleri yapay zeka tehdidinden koruyan ilk ABD eyaleti oldu.
Temmuzda yürürlüğe girmesi planlanan yasayla sanatçıları seslerini izinleri olmadan yapay zeka teknolojisi tarafından taklit edilmesine karşı korumak amaçlanıyor. Valiliğe göre Tennessee’nin müzik endüstrisi eyalet genelinde 61.617’den fazla işi destekliyor ve gayri safi yurtiçi hasılaya 5,8 milyar dolar katkıda bulunuyor.
Konuyla ilgili konuşan Lee sanatçıların “fikri mülkiyet hakkı”nın, “yetenekleri”nin “yapay zekanın sahip olamayacağı bir orijinalliğe” sahip olduğunu söyleyerek kararlarını açıkladı. Benzerlik Ses ve Görüntü Güvenliğini Sağlama (ELVIS) Yasası olarak adlandırılan bu yeni düzenlemeyle sanat eserinin ismi, görüntüsü ve biçimi yanında ses benzerliği de sanatçının fikri mülkiyeti olarak değerlendirilecek. Yasa sanatçıya ait ses kaydının izinsiz şekilde paylaşılmasına veya sanatçının ismini, fotoğraflarını, sesini ve tasvirini oluşturabilecek yapay zeka teknolojisi kullanılmasına yasak getiriyor.