Bir parodi haber ve Almanya’nın Filistin alerjisi!

Kültür sanat kurumlarının Gazze'deki katliamla ilgili taraflı tutumları savaşın ilk gününden beri eleştiriliyor. Özellikle de Almanya tartışmaların odağında. İzahsız bu durumun mizahı yapıldı. Üstelik 1 Nisan'da yayınlanan bir haberle.

Kültür Sanat 3 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Hyperallergic

“Berlin’deki Ulusal Galeri (Alte Nationalgalerie) “Nehirden denize özgür Filistin” söylemine atıfta bulunmamak için içinde nehir ve deniz olan tüm eserleri kaldırıyor.”

10Haber kültür sanat servisi olarak gündem toplantımızda Hyperallergic’te yayınlanan bu haberi okurken önce inanamadık. Yanlış anlamadığımıza emin olmak için haberi birkaç kez okuduk. Başka kaynaklara baktık.

Kaldırılan eserler arasında Gustave Courbet’in ‘Dalga’ (1869), Caspar David Friedrich’in ‘Deniz Kenarındaki Keşiş’ (1808-10), Carl Blechen’in ‘Capri’deki Balıkçılar’ (1834) başta olmak üzere yüzlerce tablonun olduğu, müzeden de bir açıklama geldiği yazıyordu. Kaderin cilvesine bakın ki eserler Nazilerin kullandığı bir depodaymış. “Bu kadar da olmaz artık” derken gözümüz metnin sonundaki “1 Nisan” yazısını yakaladı. Evet, Hakim Bishara imzalı bu haber zekice yazılmış, ironi dolu bir şakaymış!

Alman kültür kurumlarının sicili pek parlak değil

Ancak kendi aramızdaki bu ufak çaplı panik bile aslında çok şey anlatıyordu.  Okurken “Bunu da yapmamışlardır” desek de gerçek olma ihtimalini de görmezden gelemedik. Zira özellikle Almanya’daki kültür sanat kurumları bugüne kadar söz konusu Filistin ve Gazze katliamı olunca “Şaka mı?” diye sorgulatan onlarca eyleme imza attı. Filistinli sesleri susturdu, Filistinli sanatçıların sergi ve katıldıkları etkinlikleri antisemitizmle mücadele etme bahanesiyle iptal etti.

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar Adania Shibli’ye verileceği duyurulan LiBeraturpreis Ödülü’nün törenini iptal eden, aynı fuardaki konuşmacı filozof Slavoj Zizek kürsüde Filistin’in adını anınca susturan, Essen’daki Museum Folkwang’taki Anaïs Duplan sergisini sanatçının Filistin’i destekleyen sosyal medya paylaşımları nedeniyle iptal eden, dünyanın önde gelen festivallerinden 74. Berlin Film Festivali’nde Berlinale Belgesel Ödülü’nü kazanan ‘Başka Ülke Yok’ filminin yönetmenlerinden Yuval Abraham’ın ‘Eşitsizlik sona ermeli’ temalı konuşmasını kınayan, İsrail hava saldırılarında binlerce kişinin öldürüldüğü Gazze’deki olaylara ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle sanatçı Candice Breitz’in 2024’te Saarland Müzesi’ de açılacak sergisini iptal eden Alman kültür sanat kurumlarının böyle bir karar alması da şaka olmazdı!

Dünyanın dört bir yanında yazarlar, sanatçılar ve sanatın ifade özgürlüğü alanı olduğuna inan hak savunucuları susturuluyor, sansüre uğruyor. Savaşta yeni bir cephe açan kültür ve sanat kurumları sansür utancıyla yüzleşebilecek mi bilinmez. Bu haber de izahı olmayan şeylerin mizahı olur’un son örneği.

Sanatçılar Gazze için imza attı: İsraili destekleyen Almanya boykotla tehdit ediliyorSanatçılar Gazze için imza attı: İsraili destekleyen Almanya boykotla tehdit ediliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.