Bir rock’n roll gizemi: Paul McCartney’in kayıp gitarı nerede?

Beatles grubunun üyelerinden McCartney'nin 'dünyanın en ikonik enstrümanlarından biri' olarak gösterilen bas gitarı 1969'dan beri kayıp. Enstrümana 'Beatles'ı Beatles yapan gitar' diyenler bile var. 54 yıldır kayıp olan gitarın peşine düşüldü, Kayıp Bas Projesi başlatıldı.

Kültür Sanat 5 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Bas gitar, 'Love Me Do' ve 'She Loves You' gibi hit parçalar da dahil olmak üzere Beatles'ın o yıllardaki parçalarının pek çoğunda yer aldı.

Rock müzik tarihinin efsanevi gruplarından biriydi Beatles. 1960’ların başında popülerlik kazanmaya başlayan grubun üyelerinden Paul McCartney de bas gitarı ve söz yazımındaki katkılarıyla grubun öne çıkan isimlerinden biriydi. McCartney, 1961’de Almanya’nın Hamburg kentinde 38 dolara, Höfner marka bir bas gitar satın aldı. O gitar, favorisi oldu. ‘Love Me Do’ ve ‘She Loves You’ gibi hit parçalar da dahil olmak üzere Beatles’ın o yıllardaki parçalarının pek çoğunda bu gitar vardı.

Ancak sekiz yıl sonra gitar ortadan kayboldu. Dolaptan çalındığını ya da kayıt stüdyosunun bodrumunda kaybolduğunu düşünenler oldu. ‘Dünyanın en ikonik enstrümanlarından biri’ olarak gösterilen gitar 1969’dan beri kayıp. Lakin umutlar tükenmiş değil, kayıp bas gitarını bulmak için çalışma başlatıldı.

Bir sohbette McCartney’nin kayıp gitarını sorması Kayıp Bas Projesi’nin başlamasına vesile olmuş.

Kayıp Bas Projesi adlı kampanyayı bu ikonik enstrüman hakkında bir kitap yazan Nick Wass yönetiyor. Wass’a göre bu enstrüman,’Beatles’ı Beatles yapan gitar’ idi. Bu rock ‘n’ roll gizeminin çözümünde Wass’a iki de gazeteci eşlik ediyor. Kampanyanın ilk adımı ise Wass’ın McCartney ile yaptığı bir sohbette kendisine gitarı sormasıyla atılmış.

Müzik tarihi çalıntı gitarlara alışkın

Müzik tarihi ünlü isimlerin çalıntı gitarlarıyla dolu. John Lennon’ın çalıntı gitarı, 50 yıl sonra yeniden ortaya çıktığında 2,4 milyon dolara; Kurt Cobain’in akustik gitarı ise 6 milyon dolara satılmıştı.

Müzik Radarı: Teoman'ın olgunluğu Maneskin'in enerjisiMüzik Radarı: Teoman’ın olgunluğu Maneskin’in enerjisi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.