Bağımsız güncel sanat yayını Argonotlar, ilk basılı yayınına 'Argonotlar Almanak 2022' ile kavuştu. Güncel sanat yayınının yıl boyunca yayınladığıeleştiri, söyleşi ve güncel sanat tartışmalarını bir araya getiren almanak,yılın güncel sanat ortamına dair bir özet sunuyor.
Bağımsız güncel sanat yayını argonotlar.com, ilk basılı yayınına kavuştu. 2020 yılında çevrimiçi ortamda yayın hayatına başlayan Argonotlar, yıl boyunca internet sitelerinde yayınlanan eleştiri, söyleşi ve güncel sanat tartışmalarını bir araya getiren Argonotlar Almanak 2022’yi yayınladı.
Argonotlar Almanak 2022’de, yayının yıl boyunca yayınladığı 29 eleştiri yazısı, 18 söyleşi, 15 gündem ve tartışma yazısı ile özel içerikler yer alıyor. Tasarımını Şenozan’ın yaptığı Almanak’ın kapağında ise Cansu Yıldıran’ın Shelter (2018) serisinden bir fotoğraf var. Yayının amacı, yılın güncel sanat ortamına dair bir özet sunarak bir yönüyle de bir hafıza arşivi yaratmak.
Argonotlar Kurucu Yayın Yönetmeni Kültigin Kağan Akbulut, Argonotlar Almanak 2022’ye bir giriş yazısı yazmış. Akbulut yazıda almanakla yeni bir adım attıklarını söylüyor. Ayrıca önümüzdeki yıllarda her yılın ocak ayında bir önceki yılın almanağını yayınlamayı amaçladıklarını belirtiyor ve ekliyor:
“Argonotlar üç yılı geride bıraktı. Bu süreçte yüzlerce telifli eleştiri yazısı ve söyleşi ısmarladık. Onlarca kütüphane içeriği yayınladık. Türkiye Sanat Tarihine Çoğul Bakış yazı dizisine başladık. Queer/feminist sanata dair onlarca özel içerik hazırladık. Binlerce sosyal medya ve e-bülten içeriği paylaştık. Türkiye sanat dünyasında dikkat çeken bir yer edindik. Amacımız bağımsız eleştirinin, sanat gazeteciliğinin yeniden ayağa kalkması için katkı sunmaktı. Argonotlar Almanak 2022 ile yeni bir aşama katettiğimizi düşünüyorum. Sivil toplum, medya ve sanat dünyasının ortak katkısıyla Türkiye’de yeni bir sanat yayını doğdu. Bu yayını devam ettirmek hepimizin elinde! Amacımız önümüzdeki yıllarda da her yılın ocak ayında bir önceki yılın almanağını yayınlamak.”
Almanak, sanat kütüphanelerine, Argonotlar Telif Kumbarası destekçilerine ve sanat kurumlarına ücretsiz dağıtılacak. 355 sayfalık basılı kopyayı edinmek isteyenler Konuşmamız Gerek Derneğine bağış yaparak sahip olabilecekler.