Bir tarihi eser daha anavatanına dönüyor: Hollanda iade etti

Bir tarihi eser daha ait olduğu topraklara, Türkiye'ye dönüyor. Hollanda'nın Leiden kentinde bir müzede bulunan Türkiye'ye ait tarihi antik taş parçası, Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal tarafından teslim alındı. Perge Antik Kenti'ne ait eser, yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılmıştı.

Kültür Sanat 23 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Leiden Ulusal Eski Eserler Müzesi’nde sergilenen tarihi taş parçası Türkiye’ye geliyor. Perge Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla kaçırılan eseri, Hollanda müzesinin kataloğuna dahil olmuştu. Tarihi taş parçasını Türkiye’nin Lahey Büyükleçisi Selçuk Ünal teslim aldı. Milâttan sonra ikinci yüzyıla tarihlenen taş parçasının bir mezara ait. Üzerinde Antik Yunanca bir metin bulunan taşın bir mimari yapıya da ait olma ihtimali var.

Hollanda, gönüllü bir şekilde eseri iade etti

Yaklaşık iki bin yıllık tarihi eseri Lahey’de teslim alan Büyükelçi Selçuk Ünal, iade süreci hakkında açıklama yaptı. Büyükelçi Ünal, adını vermek istemeyen bir koleksiyoncunun, Leiden Ulusal Eski Eserler Müzesi’ne Türkiye’ye ait olduğu düşünülen tarihi bir eseri teslim ettiğini söyledi. Eser, Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi’ne ulaştırıldı. Ünal, eserin incelendikten sonra Türkiye’den geldiğinin anlaşıldığını belirtti.

Büyükelçi Selçuk Ünal, müze yöneticilerinin Türkiye’ye iadesi için gönüllü olduğunu belirtti. Ünal, Hollanda ile yürütülen iade sürecine yönelik yaptığı açıklamada sözlerine devam etti. “Müzenin deposundaki taş parçasını Kültür ve Turizm Müşaviri Pınar Bilgen Ermiş ile teslim aldık”.

Tarihi eserin mimari bir parça ya da bir mezar taşı olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Ünal, “Tarihi eserin üstünde, ‘UESE [B]’ yazıyor. Bu harflerin ‘Eusebius’ veya ‘Eusebeia’ isimlerinin bir parçası olması mümkün. Müzenin küratörü de bu taşı milattan sonra ikinci yüzyıla tarihlendiriyor. Türkiye’de menşe yerinin Perge olduğu düşünülüyor.” dedi. Hollanda tarihi eseri Türkiye’ye iade ettikten sonra taşın nerede sergileneceği henüz açıklanmadı.

ABD'li milyarderin koleksiyonundaki 14 Anadolu kökenli eser Türkiye'ye iade edildiABD’li milyarderin koleksiyonundaki 14 Anadolu kökenli eser Türkiye’ye iade edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.