Bir yanı Peter Ustinov bir yanı Yılmaz Güney’di. Ünal Silver veda etti!

Türkiye onu 'Hokkabaz' ile tanımış olsa da aslında mazisi çok eskiydi. Peter Ustinov'un 'Topkapı' filminde figüran olarak başladı oyunculuğa, Cüneyt Gökçer ve Yılmaz Güney'in tedrisatından geçti. "İyi oyuncu iyi insan olmalı" derdi hep. Ünal Silver 75 yaşında yaşamını yitirdi.

Kültür Sanat 30 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Ünal Silver, Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı okurken ‘Topkapı’ filmi için figüran gerekiyor. Okula geliyorlar ve o da gönüllü olan figüranlardan oluyor. Bugün 75 yaşında hayatını kaybeden Ünal Silver’ın oyunculuk hayatı böyle başlıyor. Yıl 1964…

Sette, Peter Ustinov’un mütevazı tavrından etkileniyor. İyi insanların oyuncu olabileceğini düşünüyor ve bırakmıyor oyunculuğu. Devlet Tiyatroları’nın sınavına giriyor. 300 kişi arasından iki kişi seçiliyor. Biri Ünal Silver diğeri Levent Kırca. Cüneyt Gökçer’in tedrisatından geçiyor. Sonrası’nda İstanbul’da Yeşilçam dönemi.

‘Güllü’de rol almıştı

1970’li yıllar… Yılmaz Güney sonrasında Atıf Yılmaz ile çalışıyor. Türkan Şoray’ın başrolde oynadığı Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Güllü’de oynuyor. Ama Almanca bilmemesine rağmen Almanya’ya gidiyor ve uzun yıllar da orada yaşıyor. Lakin orada oyunculuk dışında başka işlelerle de ilgilenmek zorunda kalıyor.

Onun için oyunculuk bir meslek değil yaşam biçimiydi. Bunu da hep söylerdi. Farklı mesleklerde çalışsa da film ve tiyatro dünyasından kopmadı Almanya’da. Önce tuhaf tesadüfler sonucu yapımcı oldu. Yapımcılığını yaptığı filmler arasında Şener Şen’in oynadığı ‘Yasemin’ filmi var mesela.

Kamera önü oyunculuğu Yılmaz Güney’den öğrendim

Sonrasında tekrar oyunculuk yapmaya başladı. Kamera önü oyunculukta rol modeli İstanbul’da birlikte çalıştığı Yılmaz Güney’di. “Londra’da, ABD’de, Almanya’da bir sürü ders aldım birçok metod biliyorum ama benim kamera önü oyunculuğu öğrendiğim insan Yılmaz Güney’dir” demesi de bu yüzdendi. Ki bu noktada Gümüş olan soyismini Silver olarak kullanmaya başladı. Birçok film ve TV dizisinde özellikle de Türk karakterlerini oynadı.

İflah olmaz bir Kiss hayranı olan Silver, 2000’li yıllarda Türkiye’deki film ve dizilerde oynamaya başladı. Dönüş filmi de ‘Hokkabaz’ oldu. Aslında kendi ülkesinde yeniden keşfediliyordu. Ki zaten ne Almanya dönemi ne de öncesi pek biliniyor. Sonrasında ‘Zenne’, ‘Dedemin İnsanları’, ‘İki Şafak Arasında’ gibi kalbur üstü filmlerde ve birçok popüler dizilerde rol aldı.

Oyuncu iyi insan olmalı

“Oyuncu iyi insan olmak için her gün kendini geliştirmesi lazım” diyerek Peter Ustinov’dan aldığı hissiyatı bugünlere taşıyan biriydi Ünal Silver. Yılmaz Güney’den Cüneyt Gökçer’e kadar bir dizi meslek erbabı insanın geleneğini bugünlere taşıdı. Her türlü karakteri oynasa da karakterlerinin bir vicdanı olduğunu hatırlatan performanslar sergilerdi.

Bir süredir rahatsız olan ve tedavi gören Silver bugün 75 yaşında yaşamını yitirdi. Acı haberi, Renda Güner sosyal medya hesabından duyurdu: “Usta oyuncumuz ve çok değerli dostumuz Ünal Silver’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Onu çok özleyeceğiz.”

 

'Hacianestis! Mağrur kumandan! Gel de ordularını kurtar'‘Hacianestis! Mağrur kumandan! Gel de ordularını kurtar’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler